VS wil 15 GW aan drijvende offshore windenergie in 2035

| 19 september 2022

VS stelt doelstelling van 15 GW aan drijvende offshore windenergie in 2035De Amerikaanse overheid publiceerde op 15 september jl. haar doelstelling voor 15 GW drijvende offshore windenergie in 2035. In het kader van deze doelstelling wil de VS ook een leidende positie op dit gebied opbouwen.

De nieuwe doelstelling is voortbouwend op de bestaande doelstelling van 30 GW offshore windenergie in 2030 welke naar verwachting in eerste instantie met offshore windenergie met vaste fundamenten gerealiseerd zal worden. Onderzoek van de overheid laat zien dat 2/3 van het plaatsing potentieel van offshore windenergie aan de oost-, zuid- en westkust gezien de waterdiepte niet geschikt is om vaste fundamenten toe te passen.

De National Renewable Energy Laboratory heeft in een actuele studie vastgesteld dat technisch gezien het plaatsingspotentieel voor offshore windenergie geraamd is op 1 500 GW met vaste fundamenten en daarnaast 800 GW met drijvende fundamenten.

In het kader van de nieuwe doelstelling organiseert het Bureau of Ocean Energy Management van het US Department of Interior nog dit jaar en veiling voor deepwater leasecontracten in California.

Ter ondersteuning van de nieuwe doelstelling komt de overheid met een campagne – de Biden Administration noemt dit de Floating Offshore Wind Shot – om de kosten van drijvende offshore windenergie tot en met 2035 met 70% te verminderen van 80 naar 45 USD/MWh. De campagne wordt gemeenschappelijk aangestuurd door de Departments of Energy, Interior en Commerce and Transportation en maakt onderdeel uit van de Energy Earth Shot, een initiatief Energy EarthshotsTM -initiatief van het DOE om de belangrijkste resterende technische uitdagingen voor het bereiken van de Amerikaanse klimaatdoelstellingen aan te pakken.

Voor verdere ondersteuning kondigde het Department of Energy een bedrag van 50 miljoen USD ( 50 miljoen Euro) per jaar aan voor research-, ontwikkelings- en demonstratiedoeleinden. Daarvan zijn 6,85 miljoen USD (6,83 miljoen Euro) voor prijsvragen over de techniek van drijvende offshore windenergie USD in het bedrag gereserveerd.

Ook de net ingevoerde Clean Energy Tax Credits (onderdeel van de Inflation Reduction Act) zullen voor de offshore windenergie industrie van toepassing zijn. Daarbij gaat het om in de VS geproduceerde producten en hulmiddelen zoals rotorbladen, vaste en drijvende fundamenten en installatieschepen.

Tags: , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.