Windpark Hartelkanaal levert mogelijk energie voor nieuw drijvend laadstation voor schepen

| 19 maart 2021
windpark hartelkanaal

Bron: Greenchoice

Greenchoice, Vattenfall en Portliner hebben een intentieovereenkomst waarin ze aangeven samen een drijvend laadstation met een flowbatterij te willen ontwikkelen in het havengebied van Rotterdam.dat ‘groen varen’ voor zowel binnenvaart- als zeeschepen moet stimuleren. Greenchoice’s onshore windpark Hartelkanaal levert de stroom. De partijen streven ernaar het project in de periode 2021/2022 te realiseren.

De drie duurzame organisaties onderzoeken de mogelijkheid voor het ontwikkelen van een ponton met een Vanadium Redox Flowbatterij. Hoewel in de meeste havens voor de binnenvaart wel al stroom beschikbaar is voor het opladen van batterijen, is er nog geen overtuigende oplossing om zeeschepen snel van voldoende stroom te voorzien, aldus de drie partijen.

Het laadstation met de Vanadium Redox Flowbatterij moet voor beide type schepen een oplossing gaan bieden. De batterij moet voorzien in ontlaad- en laadmogelijkheden voor elektrolyt en aangesloten worden op windpark Hartelkanaal. Zo kan de batterij direct worden opgeladen met duurzaam opgewekte stroom uit de windmolens en moet het als laadstation gaan dienen voor de schepen.

Windpark Hartelkanaal

Het windpark met 8 windturbines tussen de N15 en het Hartelkanaal in Rotterdam is het eerste eigen windpark van Greenchoice. Het windpark met 24 MW vermogen is operationeel sinds 2015. Gezamenlijk wekken de turbines gemiddeld 68 GWh groene stroom per jaar op. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 18.000 huishoudens. In juni 2019 heeft Greenchoice officieel een 10 MW / 10 MWh energieopslagsysteem in gebruik genomen op het windpark.

Het ponton/laadstation zal ook uitstekend in staat zijn om op de nationale energiemarkten het elektriciteitsnet te balanceren en een betrouwbare levering van groene stroom te garanderen. De flowbatterij kan onbeperkt op- en ontladen, zonder slijtage of veroudering. Daarbij is er relatief weinig energieverlies waarmee het een duurzame optie is.

De 3 partijen brengen elk hun eigen expertise en kennis in. Zo ontwikkelt, ontwerpt, financiert en realiseert PortLiner het ponton met de Vanadium Redox Flowbatterij. Vattenfall levert kennis van de energiemarkt en verzorgt de technische realisatie van de integratie van het ponton in het lokale energienet. Greenchoice biedt de locatie, de netaansluiting en de stroom voor de batterij en zal de activiteiten uitvoeren die nodig zijn voor het inzetten van de batterij op de flexibiliteitsmarkt. Bron: Greenchoice

Tags: , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.