Zes Europese havens werken samen om offshore wind doelstellingen te ondersteunen
Donderdag hebben vertegenwoordigers van zes toonaangevende Europese havens in Esbjerg, Denemarken, een verklaring ondertekend om hun krachten te bundelen en de groene transitie te versnellen in een poging de ambitieuze Europese doelstellingen op het gebied van offshore windenergie te halen.
De zes havens die deze unieke samenwerking zijn aangegaan, zijn Port Oostende in België, Groningen Seaports/Eemshaven in Nederland, Niedersachsen Port/Cuxhaven in Duitsland, Nantes-Saint Nazaire Port in Frankrijk, Humber in het VK en Port Esbjerg in Denemarken.
De doelstelling van de huidige Europese strategie is om voor 2030 ten minste 65 GW aan offshore wind te kunnen leveren. En dat is bepaald geen sinecure. Met momenteel iets meer dan 13 GW geïnstalleerd, zal Europa in de komende acht jaar meer dan vijf keer zoveel offshore wind moeten produceren dan is bewerkstelligd gedurende de afgelopen twintig jaar. Een dergelijke doelstelling legt een enorme druk op de Europese windhavens, omdat er momenteel niet voldoende havencapaciteit voorhanden is om al deze offshore windparken voor de gestelde deadline te realiseren.
Samenwerking operationeel en praktisch versterken
Volgens de zes betrokken CEO’s willen de havens een signaal aan de markt afgeven, dat de havens bereid zijn alles te doen de groene transitie te versnellen aan de hand van offshore wind. Door de samenwerking operationeel en praktisch te versterken, leggen de havens de basis voor toekomstige uitbreidingen en het veiligstellen van voldoende capaciteit.
Als toonaangevende offshore havens in Europa dragen zij bij door kennis en best practices te delen zonder daarbij de mededingingswetgeving te overtreden.
Zo kunnen de havens bijvoorbeeld met elkaar samenwerken om het probleem van ruimtegebrek op te lossen. Als één haven ruimte heeft voor een half project, heeft een andere haven misschien wel ruimte voor de andere helft.
De havens proberen daarnaast ook garant te staan voor optimale processen en bijvoorbeeld digitale ervaringen te delen. De haven van Esbjerg heeft net een digitale tool ontwikkeld – een zogenaamde digital twin – om de capaciteit voor offshore wind, zonder de noodzaak van uitbreidingen, richting de toekomst te verdrievoudigen.
De samenwerking van de havens moet ook het politieke werk in Europa ondersteunen.
”Het belang van de havens in Europa zou niet alleen berekend moeten worden in tonnen, maar ook beoordeeld moeten worden in termen van bijdrage aan de inzet en levering van energie, en dan met name hernieuwbare energie. Het doet mij goed te zien dat deze zes belangrijke havens op het gebied van windenergie hun inspanningen bundelen en een leidende rol aanvaarden in het bereiken van de Europese offshore-doelstellingen. Door samenwerking wordt het eenvoudiger de geïdentificeerde tegenwind het hoofd te bieden”, zegt Isabelle Ryckbost, Secretary General van de European Sea Ports Organization (ESPO).
Het is de bedoeling dat vertegenwoordigers van de zes havens twee keer per jaar bijeenkomen. Bron: Groningen Seaports
Category: Wereldwijd, Windenergie