13 miljard euro beschikbaar in SDE++ 2022 ronde

| 20 maart 2022

13 miljard euro beschikbaar in SDE++ 2022 rondeVanaf 28 juni wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2022 opengesteld. Er is 13 miljard euro aan budget beschikbaar gesteld voor deze ronde. De ronde bevat dit jaar nieuwe categorieen.

Het budget van de SDE++ is met 13 miljard euro flink hoger dan voorgaande jaren. Door de verwachting dat de Europese CO2-prijs (ETS) hoger uitvalt is er minder subsidie nodig dan verwacht voor eerder goedgekeurde projecten en is eenmalig € 2 miljard extra budget beschikbaar. Daarnaast heeft het kabinet tijdens Prinsjesdag 2021 besloten om extra budget vrij te maken waardoor het openstellingsbudget eenmalig met € 6 miljard kan worden verhoogd.

Nieuwe categorieën en aanpassingen

De SDE++-regeling staat sinds 2020 naast hernieuwbare energieproductie ook open voor andere CO2-reducerende technieken. Dit jaar wordt de regeling voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld zoals waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken gekoppeld zijn en elektrificatie in de industrie door middel van hybride glasovens.

Aardwarmteprojecten (geothermie) krijgen in deze ronde langer de tijd om het project te realiseren na de subsidieaanvraag. Hierdoor zou de SDE++ beter passen bij aardwarmteprojecten die in Nederland worden ontwikkeld. Omdat CO2 afvang en opslag (CCS) potentie heeft om op korte termijn de CO2-uitstoot fors te verlagen wordt het plafond voor de industrie uit het Klimaatakkoord met 1,5 megaton verhoogd. Daarnaast krijgen ook CCS-projecten een jaar langer de tijd om projecten af te ronden. Door het plafond blijft er voldoende budget beschikbaar voor andere technieken.

Openstellingsrondes

Bij de openstellingsrondes geldt dat technieken met een lagere subsidie per ton CO2 eerder kunnen indienen en dus eerder aan bod komen.

Openstellingsronde SDE2022

Bron: Rijksoverheid.nl

 

Tags: , , ,

Category: Subsidie, Windenergie

Reacties zijn gesloten.