Australië kondigt eerste offshore windzone aan

| 20 december 2022

Bron: dcceew.gov.au

De klimaatminister van Australië heeft gisteren een gebied in de Bass Strait voor de kust van Gippsland, Victoria, geschikt verklaard voor offshore hernieuwbare energie. De Senaat keurde deze week het laatste stuk wetgeving goed dat nodig is voor offshore windenergie in Australië. 

Deze verklaring bevestigt het gebied waar ontwikkelaars binnenkort de eerste vergunningen voor offshore windenergie in Australië kunnen aanvragen. De verklaring volgde op overleg met bestaande industrieën, waaronder de visserij, offshore olie en gas, andere zeegebruikers, vertegenwoordigers van nationale en lokale overheden, First Nations en lokale gemeenschappen. Het zal Australië helpen om nul netto uitstoot te bereiken tegen 2050.

De aankondiging maakt deel uit van het Rewiring the Nation-plan van de regering. Het plan is bedoeld om meer hernieuwbare energie op te wekken, de energierekening omlaag te brengen en Australië op weg te helpen een grootmacht op het gebied van hernieuwbare energie te worden.

Bass Strait-gebied

Het Bass Strait-gebied beslaat ongeveer 15.000 vierkante kilometer offshore, van Lakes Entrance in het oosten tot ten zuiden van Wilsons Promontory in het westen. Tussen het gebied en de kust is een bufferzone van 10 kilometer aangewezen om, onder andere, de visuele impact te beperken. De windkrachten in dit gebied zouden een opwekpotentie van meer dan 10 GW kunnen faciliteren. Offshore windprojecten in het gebied kunnen de komende 15 jaar 3.100 banen opleveren tijdens de ontwikkelings- en bouwfase, en nog eens 3.000 operationele banen.

Star of the South

Het offshore windproject Star of the South verkreeg de status ‘Major Project Status’. Het project voorziet in het plan van tot 200 windturbines op ongeveer 25 km uit de kust van Gippsland bij Wellington.

Het project bevindt zich in de haalbaarheidsfase en er worden momenteel milieubeoordelingen uitgevoerd om de planning en goedkeuring van het project te onderbouwen. Als Star of the South wordt goedgekeurd en doorgaat met de bouw, zouden de werkzaamheden rond het midden van dit decennium kunnen beginnen en zou de eerste stroom rond het eind van het decennium kunnen worden geleverd. Het project is grotendeels in handen van het vlaggenschipfonds van Copenhagen Infrastructure Partners – CI IV, samen met Cbus Super en Australische oprichters. Star of the South is een van de ongeveer 25 projecten in heel Australië met de Major Project Status.

Vervolgtraject

Binnenkort worden aanvragen voor haalbaarheidsvergunningen voor offshore windprojecten in het Gippsland-gebied geopend. De Offshore Infrastructure Registrar zal alle aanvragen toetsen aan de criteria die zijn vastgesteld in de Offshore Electricity Infrastructure Act 2021 en de bijbehorende verordeningen, en aanbevelingen doen aan de minister.

Overige potentiële offshore windgebieden

Andere gebieden die in aanmerking komen voor toekomstige offshore windenergieprojecten zijn de regio’s van de Stille Oceaan voor de kust van Hunter en Illawarra in NSW, de regio van de Zuidelijke Oceaan voor de kust van Portland in Victoria, de regio van de Bass Straight voor de kust van Noord-Tasmanië en de regio van de Indische Oceaan voor de kust van Perth/Bunbury in WA. Bron: o.a. Australische overheid

Tags: , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.