Bouw laatste windturbine van Windplanblauw afgerond

| 20 maart 2024

Vandaag, 20 maart 2024, is in het IJsselmeer het laatste turbineblad gehesen voor Windplanblauw in Flevoland. Hiermee staan alle 61 windturbines op hun plek en nadert het windpark de voltooiing.

Windplanblauw/Vattenfall/Dutch Drone Company

Windplanblauw is een initiatief van SwifterwinT en Vattenfall. Het gaat om een 340 MW repowering project waarbij 74 oude windturbines werden vervangen door 61 nieuwe en krachtigere windturbines.  Van de 61 windturbines zijn er 24 buitendijks, in twee lijnen in het IJsselmeer, en 37 op land gebouwd. Vattenfall is eigenaar van 14 van de nearshore windturbines. De partners kregen in november 2019 groen licht voor het project.

Nu staan alle windturbines op hun plek. Op land staan V162-5.6 MW-turbines van Vestas en in het IJsselmeer zijn windturbines van General Electric, type Cypress 5.5 MW, geplaatst. De bouw op land was al in november 2022 afgerond. Nu staat ook de laatste windturbine buitendijks.

Hans Wichink, directeur SwifterwinT: “Ik ben erg blij met het resultaat dat wij hebben bereikt. Met het doorzettingsvermogen en de inzet van een geweldig team, in zeer goede samenwerking met Vattenfall, is er nu een mooi windpark gebouwd, waarmee we een grote bijdrage leveren in de energietransitie.”

Testfase

Bij een aantal turbines moeten er nog werkzaamheden in de turbine plaatsvinden. Daarnaast is een deel van de turbines nog in proefbedrijf. Na een uitgebreide testfase komen de turbines online en worden deze overgedragen aan de windparkeigenaren.

Matthew May, projectmanager Vattenfall: ‘Dicht bij de kust bouwen is vanuit een technisch perspectief een behoorlijke uitdaging. Dit project heeft zeker weten bloed, zweet en tranen gekost, maar ik denk dat het ons gelukt is om een waardige vervanger te creëren voor het Irene Vorrink windpark, de voorganger van Windplanblauw.”

Daarnaast betekent werken met groot materiaal op water dat er continu geanticipeerd moet worden op weer- en windvoorspellingen, waarbij steeds opnieuw moet worden gekeken hoe materieel en mankracht steeds op veranderende omstandigheden optimaal in te zetten. Bron: Windplanblauw

Tags: , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.