Bouw offshore windpark Luchterduinen in volle gang

| 20 augustus 2014

De bouw van het nieuwste windpark op zee, Eneco windpark Luchterduinen is in volle gang. De stroom die de 43 windmolens vanaf 2015 opwekken, gaat via een 23 kilometer lange kabel in de zeebodem naar het strand van Noordwijk. Daar vandaan vertrekt een 8 kilometer landkabel naar het transformatorstation van Tennet in Sassenheim. Daar wordt de stroom, goed voor het verbruik van bijna 150.000 huishoudens, op het landelijke stroomnet gezet.

De landkabel is inmiddels aangelegd en ligt volledig onder de grond. Eind augustus start Eneco met het verbinden van de landkabel met de zeekabel. Deze werkzaamheden duren in principe tot eind oktober en vinden vooral plaats op het strand van Noordwijk, net ten noorden van de strandhuisjes bij het Strandpaviljoen De Koele Costa.

Vanaf half juli vonden de voorbereidende werkzaamheden plaats, zoals het afvlakken van het strand en de aanvoer van hekken, rijplaten en machines. Vanaf eind augustus begint het echte werk: Om de kabelverbinding op minimaal drie meter diepte tot stand te brengen, wordt er gegraven en worden damwanden geplaatst. Ook komen er twee grote ankers op het strand te liggen. Zij zijn nodig om het werkschip, waar de zeekabel op ligt, stevig vast te leggen. Tenslotte wordt er een tent geplaatst om de zeekabel met de landkabel te verbinden en te testen.

De exacte planning is afhankelijk van het weer. Het kan nodig zijn om ’s nachts door te werken. Een deel van het strand en de zee is in verband met de veiligheid niet toegankelijk voor het publiek. Als alles volgens planning verloopt is eind oktober het strand weer in haar oorspronkelijke staat teruggebracht.

Eneco doet er samen met haar aannemers Van Oord en Joulz alles aan om de overlast van de werkzaamheden tot een minimum te beperken.

Energiebedrijf Eneco ontwikkelt samen met Mitsubishi Corporation op 23 km uit de kust ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort, windpark Eneco Luchterduinen. De 43 windmolens zullen eind 2015 voor bijna 150.000 huishoudens groene stroom opwekken.

eneco landkabel

Bron: Eneco

Tags: , , , , , , ,

Category: Electriciteit, Fotos, Groene energie, Offshore windparken, Offshore Windparken, Onshore windparken, Overheid, Windenergie, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.