Demonstratieproject in Noorwegen met drijvend fundament voor windturbines

| 20 februari 2019

Energiebedrijf Innogy, Shell en het ontwerbureau Stiesdal Offshore Technologies (SOT) richten een projectonderneming op voor een demonstratieproject met TetraSpar, een nieuwe drijvende fundering voor offshore windturbines.

SOT werd in 2016 opgericht door Henrik Stiesdal. Stiesdal was van 2000 – 2004 Chief Technology Officer van Bonus Windpower. Na de overname van Bonus door Siemens in 2004 had hij t/m 2014 dezelfde functie bij Siemens Windpower. Stiesdal heeft in 2016 het ontwerpbureau Stiesdal Offshore Technologies opgericht voor o.a. het ontwerpen van innovatieve offshore funderingen voor windturbines.

Shell heeft een aandeel van 66% aan de projectonderneming, Innogy 33% en SOT 1%. Ook Siemens Gamesa is bij het project betrokken als leverancier van de direct-drive offshore windturbine met 3,6 MW vermogen. Het demonstratieproject heeft een budget van 18 miljoen Euro.

De windturbine zal worden geplaatst in het gebied van het Marine Energy Test Centre (Metcentre). Deze lokatie heeft een waterdiepte van 200 m en is ca. 10 km uit de kust van Stavanger. De windturbine wordt in de haven van Grenaa op het fundament geplaatst en vervolgens volledig geassembleerd naar de lokatie gesleept. Drie ankerlijnen naar de zeebodem houden het fundament op zijn plaats.
Bron: www.news.innogy.com

Tags: , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Offshore windparken, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.