Denemarken zit met overschot windenergie in zijn maag
Denemarken heeft ambitie uitgesproken dat het tegen 2050 voor 100% aan energiebehoefte wil voorzien uit hernieuwbare energiebronnen. Tegen 2020 moet dat percentage op 50% liggen. Het land staat nu dus voor een aantal grote uitdagingen. Het energiebeleid krijgt namens de overheid van Denemarken steeds meer de wind van voren.
Denemarken wordt vaak het voorbeeld genoemd als het gaat om hernieuwbare energie en met name windenergie. Gratis stroom, zo lijkt het, maar de werkelijkheid is echter anders. Consumenten in Denemarken betalen immers steeds meer voor hun elektriciteit en dat heeft te maken met de enorme subsidies die naar windenergie gaan. Het is geen toeval dat Denemarken op het gebied van windenergie een voortrekker is.
Het land was namelijk voor zijn elektriciteit voor 99% afhankelijk van fossiele brandstoffen die geïmporteerd moesten worden. De oliecrisis in de jaren ’70 kwamen hard aan. De Denen wilden niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, maar plannen voor het bouwen van kerncentrales stootten op flink protest. En dat werd het hem ook niet. Het volk wilde windenergie.
Overcapaciteit
Intussen staan er meer dan 5.500 windmolens in Denemarken. In de afgelopen maanden produceerden die molens nu en dan meer dan 100% van wat er op die dagen aan stroom verbruikt werd. Een elektriciteitsnet voor 100% op windenergie laten draaien zou in theorie dus regelmatig lukken in Denemarken. In de praktijk is zoiets echter onmogelijk omdat wind niet altijd even makkelijk voorspelbaar is en er soms ook gewoon geen wind is. Voor de stabiliteit van het elektriciteitsnet en om een nationale black-out te vermijden op windluwe of windloze dagen zijn betrouwbare energiebronnen die makkelijk aan te passen zijn aan de vraag van het moment dus onontbeerlijk.
Lees meer
Bron: Eurosong.be
Category: Groene energie, Offshore windparken, Offshore Windparken, Onshore windparken, Wereldwijd Windparken, Windmolens, Windturbines