Gas geven met duurzame energie

| 20 oktober 2011
bron: FD

anders dreigt de economische groei tegen te vallen. Dit stellen de Raden voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI) in een woensdagmiddag uitgebracht advies.

Olie duurder

Olie wordt volgens het rapport alleen maar duurder. Dat betekent dat Nederlandse bedrijven in de toekomst veel moeten gaan betalen voor energie. Meer dan in landen die dankzij investeringen in bijvoorbeeld windparken straks goedkoper aan elektriciteit komen.

Achterop raken

Omringende landen werken harder aan duurzame energie. Voor Nederlandse bedrijven is het daarom slim om sterker in te zetten op onderzoek en ontwikkeling in duurzame energie. Bedrijven kunnen dan hun kennis op dit vlak verkopen.

Eigen belang

‘Wij wijzen op het economische belang’, zegt Henry Meijdam, voorzitter van de RLI. ‘Duurzame energie is lang gezien als iets dat maatschappelijk nodig is, maar het moet uit die hoek van zieligheid. Het is een methode om straks welvaart te hebben. Het is een soort van eigen belang voor bedrijven.’

Overheid onduidelijk

De raden vragen het kabinet om ruimte te geven aan ondernemers die hier op in willen zetten. De overheid moet bijvoorbeeld duidelijk maken hoeveel procent duurzame energie Nederland na 2020 wil hebben. Per 2020 moet in Nederland 14% van alle opgewekte energie schoon zijn, maar voor periode daarna ligt er nog geen plan.

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.