Groen Links zet in op windenergie

| 20 augustus 2012

In 2020 wil Groen Links voor ruim 9 miljoen huishoudens stroom opwekken (is 10.000 MW) met windmolens op zee. De lijsttrekker Jolanda Sap lanceerde afgelopen vrijdag het actieplan “met de wind in de rug“. Dat gebeurde tijdens een werkbezoek aan het NUON-windmolenpark op de Noordzee. Groen Links wil energiebedrijven verplichten om jaarlijks Noordzee stroom te leveren. Eeuwenlang heeft Nederland wind gebruikt als energiebron. “Vraag in het buitenland naar Nederland en mensen zullen over windmolens, kaas en klompen beginnen”, vertelt Sap. “Eeuwenlang hebben wij de wind gebruikt als energiebron. Nu de goedkope olie op is en onze leefomgeving onder druk staat, is het de hoogste tijd om weer terug te grijpen op deze eeuwige bron van groene energie. Windmolens zijn schoon, veilig en de wind raakt niet op.”

GroenLinks doet in het actieplan voorstellen om te komen tot 10.000 megawatt (MW) wind op zee in 2020. Dat levert ruim 54.000 banen op en schone stroom voor ruim 9 miljoen huishoudens.

Op dit moment hebben we 228 MW wind op zee. GroenLinks wil in de wet regelen dat de energiesector ervoor zorgt dat we in 2013 500 MW aan nieuwe windmolens bouwen. In 2014 872 MW en van 2015 tot en met 2020 elk jaar nog eens 1400 MW per jaar.

Sap: “We hebben in Nederland de kennis en kunde om windmolenparken te bouwen. Onze ondernemers werken overal in Europa mee aan de bouw van windparken op zee. Helaas kunnen zij hun groene ambitie nauwelijks in Nederland kwijt. Ons actieplan zorgt voor schone stroom, groene banen en extra werk voor onze bedrijven.”

Lees hier het originele artikel.

Bronvermelding: Groen Links

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Offshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.