ITC doet uitspraak in patent dispuut tussen GE en Siemens Gamesa

| 20 januari 2022
ITC doet uitspraak in patent dispuut tussen GE en Siemens Gamesa

Copyright Siemens Gamesa

De International Trade Commission (ITC) heeft de claims die windturbinefabrikant General Electric had ingediend tegen Siemens Gamesa Renewable Energy deze week verworpen. Dit meldt Siemens Gamesa vandaag. De zaak had betrekking op het zogenaamde Zero Voltage Ride Through Patent van GE (US 7,629,705).

GE heeft medio 2020 in de VS de klacht tegen SGRE ingediend bij de ICT in de VS. Het patent in kwestie heeft betrekking op het volgende probleem: hoe kan een windturbine met het E-net verbonden blijven wanneer de netspanning plotseling drastisch daalt? Bij de oplossing van GE wordt ter compensatie van het netspanningsverlies de elektrische energie gebruikt in de accu’s van het pitch systeem.

In de uitspraak van 18 januari jongstleden werden alle claims van GE verworpen. De uitslag is daarmee definitief, aldus Siemens Gamesa.

De ITC oordeelde weliswaar in het voordeel van een beperkte inbreuk op GE’s vorderingen met betrekking tot het zogenaamde Low Voltage Ride Through Patent (US 6,921,985), maar dit heeft alleen betrekking op windturbines met volledige converter die draaien op softwareversies van vóór 2021, die Siemens Gamesa niet langer verkoopt of importeert. De ITC oordeelde dat turbines met latere versies van de software geen inbreuk maken op het ‘985-octrooi.

“De ITC heeft de juiste beslissing genomen door eerlijke en legale concurrentie op de Amerikaanse markt te ondersteunen,” zei Shannon Sturgil, CEO, Onshore North America, Siemens Gamesa. “We herhalen onze vaste overtuiging dat geen enkele door het bedrijf op de markt gebrachte eigenschap of functionaliteit inbreuk maakt op geldige intellectuele eigendomsrechten van derden, en we blijven ons inzetten voor de Amerikaanse windindustrie.”

Patent strijd

Aangezien deze kwesties nog steeds onderwerp zijn van rechtszaken in een aantal rechtsgebieden – inclusief Siemens’  eigen bevestigende actie met betrekking tot de inbreuk op Siemens Gamesa’s Offshore-octrooien door GE die gepland staat voor een rechtszaak in Boston in april – zal het bedrijf op dit moment geen verder commentaar geven op deze zaak. Bron: Siemens Gamesa

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd, Windturbines

Reacties zijn gesloten.