Jan de Nul installeert laatste deel van tweede zeekabel voor Hollandse Kust (west Alpha)

| 20 april 2023
Aannemerscombinatie Jan de Nul Group/LS Cable & System gaat van start met de installatie van het resterende deel van de tweede verbinding voor het offshore windpark Hollandse Kust (west Alpha) tot aan het ‘stopcontact op zee’ van TenneT 50 km uit de kust van Egmond aan Zee.

 Isaac Newton © Jan de Nul

De eerste zeekabelverbinding voor dit windpark is eerder dit jaar al voltooid.

Hiervoor wordt het kabellegschip Isaac Newton ingezet. Op zo’n vijf kilometer vanaf het strand zal Jan de Nul het eerste deel van de tweede kabel voor ‘west Alpha’ boven water halen. Deze kabel is vorig jaar al onder de duinen door getrokken, waarna de eerste kilometers in de zeebodem zijn gelegd. Aan boord van de Isaac Newton wordt het (nu nog afgedopte) uiteinde middels een zogenoemde mofverbinding gekoppeld aan de kabel aan boord.

In de zeebodem

Zodra de connectie is gemaakt, wordt de kabel weer op de zeebodem gelegd. Tegelijkertijd verschijnt het werkschip Symphony uit de vloot van de Belgische aannemer voor de kust. Aan boord bevindt zich het onbemande kabellegvoertuig Swordfish. Zodra de Isaac Newton gaat varen, zal de zeekabel zich langzaam afwikkelen van de grote draaitafel aan boord. De Symphony vaart daarachter voor de besturing van de Swordfish, die de kabel vervolgens in de zeebodem legt.

Stopcontact op zee

De kabel wordt geïnstalleerd tot aan de plek waar TenneT het offshore transformatorplatform voor het windpark ‘west Alpha’ laat bouwen. Hiervoor staat op een afstand van zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee al het onderstel op de zeebodem. Deze zomer wordt daar de kant-en-klare bovenbouw op geplaatst. Via deze netaansluiting brengt TenneT straks de energie van zee aan land.

© TenneT

Miljoen huishoudens

Het windpark ‘west Alpha’ dat door Ecowende (joint venture van Shell en Eneco) gerealiseerd en geëxploiteerd zal worden, bestaat straks uit 54 windturbines met een gezamenlijk vermogen van 756 megawatt. Dat is voldoende duurzame energie om in ongeveer 3% van de huidige Nederlandse elektriciteitsvraag te voorzien. Dat komt overeen met het verbruik van een miljoen huishoudens. Naar verwachting is het windpark in 2026 volledig in bedrijf gesteld.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.