Landstation Hollandse Kust Zuid gereed voor gebruik

| 20 mei 2021
Landstation HKZ is klaar voor gebruik - Volker Energy Solutions

© Volker-ES

Het nieuwe landstation Hollandse Kust Zuid is gereed en overgedragen aan netbeheerder TenneT. Dit meldt Volker Energy Solutions (Volker-ES) dat verantwoordelijk was voor de bouw van het 133 kV hoogspanningsstation naast de Euromax terminal op de tweede Maasvlakte. Vanaf volgend jaar komt hier de eerste 220 kV elektriciteit afkomstig van Vattenfall’s offshore windpark Hollandse Kust Zuid binnen en wordt deze omgezet naar 380 kV om in te voeden op het bestaande hoogspanningsnet bij station Maasvlakte 380kV.

Volker ES kreeg vanuit opdrachtgever TenneT de opdracht om de volledige installatiescope voor het landstation te realiseren. De opdracht bestond primair uit de 220/380kV schakeltuin (zeven 380 kV velden en vier 220 kV velden) en een 33kV verdeelinrichting. Verder diende ten behoeve van de besturing, signalering en voeding de secundaire, tertiaire, en telecominstallaties gemaakt te worden.

Het primaire, secundaire en telecomontwerp was aangeleverd door TenneT. De netbeheerder had advies en ontwerpbureau Movares opdracht gegeven voor de detailengineering van het landstation. Volker-ES heeft detailengineering uitgevoerd om de panelen te realiseren. De gehele tertiaire scope is door mensen van Volker Energy Solutions ontworpen, gebouwd en aangesloten.

Tekst gaat verder onder de video

Offshore windpark Hollandse Kust Zuid

Het landstation maakt deel uit van TenneT’s net op zee verbinding Hollandse Kust Zuid dat daarnaast nog bestaat uit twee offshore transformatorplatformen met elk een capaciteit van 700 MW en twee 220 kV exportkabels (30-40 km). De bouwactiviteiten op zee voor het windpark dat op ongeveer 18 kilometer van de kust tussen Den Haag en Zandvoort komt te liggen zullen deze zomer beginnen. De 140 Siemens Gamesa windturbines met 11 MW vermogen worden naar verwachting vanaf de lente 2022 opgebouwd. In 2023 moet het gehele windpark gereed zijn. Bron: Volker Energy Solutions & Vattenfall

 

Tags: , , , , ,

Category: Electriciteit, Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.