Ørsted neemt definitieve investeringsbesluit voor Deense groene waterstofproject H2RES

| 20 januari 2021

Visualisatie H2RES project bij Avedøre Power Station in Kopenhagen, DK  ©Ørsted

Ørsted heeft de definitieve investeringsbeslissing genomen voor het Deense demonstratieproject H2RES, dat offshore windenergie zal gebruiken om groene waterstof te produceren. Het project, dat het eerste in dienst zijnde groene waterstofproject met gebruik van offshore wind is voor Ørsted, zal naar verwachting eind 2021 zijn eerste waterstof produceren.

Het H2RES demonstratieproject komt te staan bij Avedøre Holme in Kopenhagen en krijgt een capaciteit van 2 MW.

Ørsted heeft de afgelopen 18 maanden samengewerkt met verschillende consortia in zeven projecten voor hernieuwbare waterstof in Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Het H2RES-project zal onderzoeken hoe een elektrolyser het beste kan worden gecombineerd met de fluctuerende stroomtoevoer van offshore wind, met behulp van Ørsted’s twee 3,6 MW offshore windturbines in Avedøre Holme.

Volgens Anders Nordstrøm, vice-president en hoofd van de waterstofactiviteiten van Ørsted is het H2RES-project een kleine maar belangrijke stap in de richting van grootschalige productie van hernieuwbare waterstof en kan hiermee gedemonstreerd worden hoe offshore wind in combinatie met onshore elektrolyse een koolstofarme oplossing kan bieden die verder gaat dan directe elektrificatie.

Ørsted sluit afnamecontract met Everfuel
De faciliteit zal dagelijks tot ongeveer 1.000 kg groene waterstof produceren. Dit zal worden gebruikt als brandstof voor het wegvervoer in Groot-Kopenhagen en op Zeeland. Ørsted heeft met de Deense waterstofleverancier Everfuel A/S een afname en distributie-contract getekend. Everfuel zal naast de elektrolyser een compressie- en trailer-fill faciliteit bouwen en exploiteren. De waterstof zal naar eindgebruikers worden gedistribueerd via het netwerk van tankstations van Everfuel in Kopenhagen en Zeeland.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.