RWE en SolarDuck testen drijvende zonnetechnologie in Noordzee voor toekomstig gebruik in offshore windpark

| 20 juli 2022

© SolarDuck

Energiebedrijf RWE en het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het gebruik van drijvende zonneparken op zee te ontwikkelen. Bij een eventueel winnend bod op de aanbesteding van het offshore windpark Hollandse Kust West zal RWE deze technologie als demonstratieproject toepassen in het windpark.

De integratie van offshore drijvende zonne-energie in een offshore windpark maakt een efficiënter gebruik van de oceaan/zeeruimte voor energieopwekking en synergieën met betrekking tot de bouw en het onderhoud van de multi-functionele hernieuwbare energiecentrale mogelijk. Het resultaat is een evenwichtiger productieprofiel dankzij de complementaire aard van wind- en zonne-energiebronnen.

Offshore toepassing van zonne-energie

Om zonneparken offshore te brengen, is een technologie nodig die bestand is tegen ruwe offshore-omstandigheden, waaronder hoge golven, sterke wind en een corrosieve omgeving. Het unieke driehoekige platform van SolarDuck, dat volgens het bedrijf als eerste ter wereld door Bureau Veritas is gecertificeerd voor offshore drijvende zonne-energie, is ontworpen om enkele meters boven het water te zweven en de golven als een tapijt te volgen. Hierdoor blijven kritieke elektrische componenten droog, schoon en stabiel, en wordt de integriteit van de half-afzinkbare structuur gewaarborgd terwijl veilige operaties en minimaal onderhoud mogelijk blijven.

Pilot op de Noordzee

Om de ontwikkeling van de technologie te versnellen, zal RWE investeren in SolarDuck’s full-scale offshore pilot genaamd ‘Merganser’ met een nominale capaciteit van 0,5 MWp in 2023. Merganser’ zal naar verwachting worden geïnstalleerd voor de kust van Oostende in de Belgische Noordzee en zal SolarDuck’s eerste offshore pilot zijn na de succesvolle inzet van een pilot in het binnenland in Nederland vorig jaar. De ‘Merganser’ zal RWE en SolarDuck belangrijke ervaring uit de eerste hand opleveren in een van de meest uitdagende offshore-omgevingen ter wereld. De opgedane ervaring zal een snellere commercialisering van de technologie vanaf 2023 mogelijk maken.

Hollandse Kust West

RWE heeft SolarDuck al geselecteerd in haar bod op de Nederlandse aanbesteding voor HKW VII (systeemintegratie). Een winnend bod zal de integratie van een offshore drijvende zonne-installatie op pre-commerciële schaal met 5 MWp in combinatie met innovatieve energieopslagoplossingen in het offshore windpark realiseren.

Voortbouwend op de samenwerking met project ‘Merganser’ en HKW, zullen RWE en SolarDuck nieuwe mogelijkheden verkennen met als doel commerciële offshore drijvende zonneparken te ontwikkelen, zowel stand-alone als hybride. Bron: RWE

Tags: , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.