‘S werelds grootste drijvende offshore windpark volledig operationeel

| 20 oktober 2021
'S werelds grootste drijvende windpark volledig operationeel

Bron: Cobra Group

Kincardine Offshore Wind, gelegen op ongeveer 15 km voor de zuidoostkust van Aberdeenshire, in Schotland, is volledig operationeel. Het 50 MW windpark is het grootste drijvende windpark ter wereld op dit moment.

Het project is niet alleen het grootste drijvende windpark ter wereld, het heeft ook een andere primeur: het maakt gebruik van de windturbines met de grootste capaciteit die ooit op drijvende platforms zijn geïnstalleerd.

Voor dit project is de V164-9.525 MW-turbine gebruikt van Vestas. Deze hebben een tiphoogte van 190 meter. Naast de vijf turbines van 9,5 MW omvat het project ook een eerder geïnstalleerde V80-2.0 MW-turbine. De turbines zijn geplaatst op een WindFloat® drijvend platform (semi-submersible). Deze is ontworpen door Principle Power en vervaardigd door Navantia en Windar in Spanje. De turbines werden opgebouwd op de Maasvlakte. Boskalis was verantwoordelijk voor het transport en de installatie van de turbines, op waterdiepten van 60 tot 80 meter.

Kincardine zal meer dan 200 GWh groene stroom per jaar opwekken. Dit is genoeg hernieuwbare elektriciteit om het equivalent van meer dan 50.000 Schotse huishoudens van stroom te voorzien. Aberdeen is gekozen als uitvalsbasis voor de activiteiten en het onderhoud.

Kindcardine-project

Het Kincardine-project werd al in 2014 gestart door Allan MacAskill en Lord Nicol Stephen, nu beide directeuren van Flotation Energy plc. In 2016 werd Cobra Group de belangrijkste investeerder in Kincardine Offshore Windfarm Ltd. (KOWL). Cobra Wind, een dochteronderneming van Cobra Group, is verantwoordelijk geweest voor de levering van het project, inclusief engineering, constructie, installatie en inbedrijfstelling.

Volgens Jaime Altolaguirre, projectdirecteur KOWL van Cobra, bewijst het project dat drijvende wind een vitale rol kan spelen in de aanpak van de klimaatverandering, niet alleen in Schotland en het VK, maar ook wereldwijd.

Aaron Smith, Chief Commercial Officer van Principle Power, zegt: “Kincardine bewijst eens te meer dat drijvende technologie klaar is voor gebruik en commercieel potentieel heeft. Met tachtig procent van ’s werelds offshore windbronnen in diepwatergebieden openen drijvende technologieën zoals de WindFloat® verschillende nieuwe geografieën om de grenzeloze voorraad schone energie die daarin aanwezig is, te benutten. Kincardine laat zien dat drijvende windenergie klaar is om de netto nul-ambities van de regering te ondersteunen, vooruitlopend op de komende gunningen van leases in het kader van ScotWind, de leaserondes voor drijvende windenergie die worden beheerd door Crown Estate Scotland”.

“Het Kincardine-project laat zien hoe de grenzen van de offshore windtechnologie voortdurend worden verlegd. Wij hebben opnieuw aangetoond dat de krachtigste turbines ter wereld op drijvende substructuren kunnen worden geïnstalleerd.” vertelt Nils de Baar, president van Vestas Centraal- en Noord-Europa. Bron: Principle Power Inc.

Tags: , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Offshore windparken, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.