Siemens installeert 4 MW offshore turbine

| 20 december 2012

Siemens Energy heeft het prototype van een nieuwe 4 Megawatt (MW) windturbine geïnstalleerd in Østerild, Denemarken. Het nieuwe type windturbine heeft de naam SWT-4.0 en is gebaseerd op de beproefde technologie van de SWT-3.6, de meest toegepaste offshore windturbine ter wereld. Het prototype van de 4,0 MW turbine is vooralsnog voorzien van de standaard 120 m rotor van de 3,6 MW turbine, maar wordt binnenkort uitgerust met een rotor van 130 m, voorzien van rotorbladen met een lengte van 63 meter. Na uitgebreide tests zal de SWT-4.0-130 in het voorjaar van 2013 op de markt worden geïntroduceerd. 

 

“Dankzij een doorontwikkeling van generator en rotor biedt de 4MW in vergelijking tot onze beproefde 3,6 MW turbine een beter investeringsrendement voor onze klanten. Met dit product verwachten wij onze leidende positie in de wereldwijde offshore markt voor windenergie verder te verstevigen”, aldus Henrik Stiesdal, Chief Technology Officer van de divisie Wind Power. De SWT-4.0-130 overtreft de prestaties van de beproefde Siemens SWT-3.6 windturbine, de meest toegepaste  offshore windturbine in de multi-megawatt klasse. Tot op heden heeft Siemens ongeveer 500 van haar 3,6 MW windturbines geïnstalleerd en heeft ze nog eens 1200 turbines in portefeuille.

 

De nieuwe Siemens SWT-4.0-130 maakt gebruik van enkele belangrijke technologieën die hun waarde ruimschoots hebben bewezen in de marktleidende offshore 3,6 MW turbine van Siemens. De gondel en torenconstructie zijn in wezen doorontwikkelde varianten van de 3,6 MW turbine, en de rotorbladen worden zonder lijmpunten gefabriceerd volgens de beproefde IntegralBlade -technologie van Siemens. Nieuw toegepaste technologieën bij de SWT-4.0-130 zijn onder andere de innovatieve, aëro-elastisch vormgegeven rotorbladen met een lengte van 63 meter (B63), die voor betere prestaties bij lagere belasting zorgen. Siemens zal naar verwachting in 2015 starten met de serieproductie van de SWT-4.0-130.

Bronvermelding: Siemens

 

Category: Electriciteit, Offshore windparken, Wereldwijd, Windaanbod, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.