Start kabelwerkzaamheden voor windpark Eneco Luchterduinen

| 20 september 2021
Jan de Nul gaat exportkabel van windpark Eneco Luchterduinen dieper begraven

Jan de Nul’s Intertidal Trenching Vehicle Sunfish. Bron: Eneco

Afgelopen week is op het strand van Noordwijk gestart met de voorbereidingen voor de werkzaamheden aan de exportkabel voor het 129 MW offshore windpark Eneco Luchterduinen. De kabel waaraan gewerkt wordt ligt nu 1.5 meter diep en wordt met de werkzaamheden dieper onder de grond gebracht. In opdracht van Eneco voert aannemer Jan de Nul de werkzaamheden uit.

In 2011 is de zandmotor aangelegd voor de kust van Monster. Deze bleek succesvol en heeft voordat de kabel was aangelegd naar het windpark Eneco Luchterduinen de zeebodem voor de kust van Noordwijk verhoogd. Door de beweging van de zee is het zand gedeeltelijk weg gespoeld waardoor de kabel voorbij de branding ongeveer 1.5 meter diep ligt.

Aannemer Jan de Nul gaat met een rupsvoertuig, de ‘Sunfish‘, de kabel op twee plekken voorbij de branding dieper onder de grond leggen, ongeveer 2,5 tot 3 meter. De Sunfish is een door Jan De Nul ontwikkelde machine die in ondiepe wateren kabels kan ingraven door onder hoge druk water te injecteren, zodat de zeebodem lokaal, tijdelijk verweekt.

De ‘Sunfish’ wordt op het strand opgebouwd en gaat eind september tot half oktober de zee in om de werkzaamheden aan de kabel uit te voeren. De werkzaamheden worden 24 uur per dag gemonitord vanuit containers die tegen de duinen liggen. De ‘Sunfish’ blijft voornamelijk in zee voorbij de branding.

Nadat de werkzaamheden zijn afgrond keert de ‘Sunfish’ terug naar het strand en daar wordt het rupsvoertuig weer afgebroken. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind oktober.

De Sunfish heeft ook een ‘broertje’; de Moonfish. Deze laatste wordt in het voorjaar van 2022 ingezet op het Hollandse Kust Noord – West Alpha project, even verderop in Wijk-aan-Zee. Bron: Eneco

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Offshore Windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.