Statkraft versterkt marktpositie in Spanje en Brazilië door overname Enerfin

| 20 november 2023

Statkraft heeft een overeenkomst bereikt voor de overname van het Spaanse duurzame energiebedrijf Enerfin. De overname versterkt de positie van het Noorse energie bedrijf als een belangrijke internationale speler op het gebied van duurzame energie en versterkt haar positie in Spanje en Brazilië aanzienlijk.

Onshore windpark Malpica in Galicia, Spanje © Enerfin

Enerfin is een dochteronderneming van Elecnor Group, een toonaangevend Spaans ingenieurs- en bouwbedrijf. Enerfin heeft een deskundig team van ongeveer 170 mensen in dienst, voornamelijk gevestigd in Madrid.

De transactie heeft een geschatte ondernemingswaarde van 1,8 miljard EUR, inclusief eigen vermogen en schuld, onder voorbehoud van gebruikelijke aanpassingen bij voltooiing.

Enerfin’s duurzame energieportfolio omvat 1,5 GW in bedrijf en in aanbouw, en een solide pijplijn van projecten in verschillende stadia van ontwikkeling.

De portefeuille biedt aanzienlijke mogelijkheden voor repowering van windparken, evenals mogelijkheden voor hybridisatie en batterijopslag. Daarnaast zorgt de overname voor een uitbreiding van de marktactiviteiten in zowel Spanje als Brazilië.

“De overname versterkt Statkraft’s positie als Europa’s grootste producent van hernieuwbare energie en plaatst het bedrijf in de top tien van windenergieproducenten in Spanje, als aanvulling op onze portefeuille van zonneprojecten aldaar. De overname positioneert Statkraft ook bij de drie grootste windenergieproducenten in Brazilië, met meer dan 1,5 GW aan geïnstalleerde capaciteit, en vergroot onze operationele schaal,” zegt Rynning-Tønnesen.

De transactie is afhankelijk van publieke goedkeuringen in de respectievelijke landen en zal naar verwachting worden afgerond in de eerste helft van 2024. Bron: Statkraft

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.