Toespraak Koning Willem-Alexander: offshore windenergie is belangrijk

| 20 maart 2015

Binnen acht jaar moeten vijf miljoen huishoudens hun elektriciteit krijgen via wind op het Nederlandse deel van de Noordzee. Ook Denemarken en Duitsland breiden hun capaciteit snel uit. De Noordzee wordt steeds meer een proeftuin voor kostenefficiënte windtechnologie. Door onze krachten te bundelen, kunnen onze landen een rolmodel worden voor Europa en voor de wereld.

Dat is belangrijk, nu gesproken wordt over hechtere samenwerking in de Europese Unie en het beter op elkaar afstemmen van de afzonderlijke energiemarkten. Een schonere elektriciteitsproductie is daarbij een belangrijke ambitie, naast het verminderen van de Europese afhankelijkheid van externe leveranciers. Momenteel importeert de Europese Unie 55 procent van haar energie. Dat percentage kunnen we samen omlaag brengen.

Natuurlijke partners rond de Noordzee als Denemarken, Duitsland en Nederland kunnen de Europese samenwerking ‘van onderop’ een nieuwe impuls geven. Met praktische oplossingen voor gezamenlijke vragen. Vragen zoals: ‘hoe integreer je duurzame energie in het bestaande energiesysteem?’.

willem alexander

Koning Willem-Alexander: offshore windenergie is een van de belangrijkste troeven

Lees meer

Bron: Koninklijk Huis

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.