Van Oord viert tewaterlating van nieuwe hybride kabellegger Calypso

| 20 oktober 2022

Calypso, Van Oord’s volgende generatie ‘groene’ kabellegger, is deze week te water gelaten op de VARD-werf in Tulcea, Roemenie.

De kabellegger is ontworpen met de nieuwste duurzame technologie om de CO2-voetafdruk tijdens de werkzaamheden en stand-by in de haven te verminderen. Het is een hybride schip dat op biobrandstof kan varen, maar daarnaast zijn de motoren ook zodanig ontworpen dat ze in de toekomst geschikt kunnen worden gemaakt voor e-brandstoffen. De kabellegger krijgt een grote accu, een walstroomaansluiting en een geavanceerd energiemanagementsysteem. Deze duurzame opzet zorgt voor een lager energieverbruik en minder uitstoot van CO2, NOx en SOx.

De DP2-kabellegger wordt uitgerust met een kabelcarrousel benedendeks en een tweede carrousel aan dek, met een totale capaciteit van 8.000 ton. Het zal vooral worden gebruikt voor de installatie van verbindingsnetwerken en exportkabels voor offshore windparken. Het schip kan ook HVDC-kabels (High Voltage Direct Current kabels) installeren. Van Oord’s kabel trenchers kunnen ook vanuit dit schip worden bediend.

Het schip kreeg de naam Calypso naar de godin van de zee en de dochter van Atlas. Ook het gelijknamige schip van de bekende Franse zeevaarder Jacques Cousteau diende deels als inspiratie voor de naam.

De Calypso zal in 2023 volledig gereed zijn. Het is dan de tweede kabellegger in de offshore wind vloot van Van Oord, naast de Nexus.

 

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.