Vattenfall bouwt eerste offshore windpark van Finland

| 20 december 2022

Bron: Metsähallitus

Metsähallitus, de beheerder van de land- en watergebieden van de Finse staat, heeft een overeenkomst bereikt met Vattenfall voor de ontwikkeling en bouw van Finlands eerste offshore windproject in open zeegebied.

Het project, gelegen in Korsnäs voor de Finse westkust, krijgt een capaciteit van 1,3 GW en een potentiële jaarproductie van 5 TWh. De investeringswaarde wordt geraamd op 2-3 miljard euro. Het windpark staat gepland om begin 2030 in bedrijf genomen te zijn.

Vattenfall werd geselecteerd in de eerste van een aantal internationale offshore windaanbestedingen die worden uitgevoerd door Metsähallitus. De aanbesteding werd eind 2021 gelanceerd.

Zodra het windpark in Korsnäs klaar is, zal het duurzame energie produceren die gelijk is aan het jaarlijkse verbruik van meer dan twee miljoen appartementswoningen of het jaarlijkse verbruik van ongeveer 250.000 met elektriciteit verwarmde individuele huizen in Finland.

Finland heeft zich ten doel gesteld om tegen 2035 een netto nuluitstoot te bereiken. Metsähallitus speelt als beheerder van staatsgronden en -wateren een sleutelrol bij het bereiken van dit doel en ziet windenergie als een belangrijke bijdrage hieraan. Metsähallitus draagt de projectrechten over aan energieproducenten via een door het Ministerieel Comité voor het economisch beleid goedgekeurd veilingproces. Metsähallitus neemt niet deel aan de energieproductie. Bron: Vattenfall/Metsähallitus

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.