Vattenfall neemt meerderheidsbelang in 2 geplande Zweedse offshore windparken

| 20 juni 2022

Vattenfall neemt meerderheidsbelang in 2 Zweedse offshore windparkenVattenfall koopt een meerderheidsaandeel in twee offshore windprojecten voor de kust van Göteborg in Zweden van windenergiebedrijf Zephyr. De projecten zullen naar verwachting een gecombineerde capaciteit hebben van 2,8 GW.

Na de overname zal Vattenfall 85 procent van de aandelen bezitten. De locaties van de twee geplande windprojecten, Vidar en Poseidon genaamd, bevinden zich tussen 25 en 27 kilometer uit de Zweedse westkust, ten noorden van Göteborg, in het zuidelijke deel van het Skagerrak.

Drijvende windturbines

Samen met Zephyr zullen de nog in de beginfase zijnde projecten verder worden ontwikkeld en zullen de nodige vergunningen worden aangevraagd. Vidar en Poseidon, die voornamelijk zullen bestaan uit drijvende windturbines, krijgen naar verwachting een gecombineerde capaciteit van 2,8 GW en een jaarlijkse productie van 10,5 TWh.

Volgens de website van Zephyr staan voor zowel het Poseidon als Vidar project 61-94 windturbines met een gezamenlijk geïnstalleerd vermogen van ca. 1400 MW en een jaarlijkse productie van 5500 GWh gepland. De geplande start van de exploitatie is 2031.

Zephyr, eigendom van de Noorse openbare elektriciteitsbedrijven Østfold Energi, Vardar en Glitre Energi, bevordert de opwekking van duurzame elektriciteit, voornamelijk door de ontwikkeling, bouw en exploitatie van windparken. Het bedrijf startte in 2006 in Noorwegen en heeft sindsdien zijn activiteiten uitgebreid naar IJsland en Zweden. Sinds de oprichting heeft Zephyr ongeveer 800 MW aan windenergie ontwikkeld en gebouwd. Bron: Vattenfall

Tags: , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.