Vestas wil 3 productiefaciliteiten in Europa sluiten

| 20 september 2021
Vestas wil 3 productiefaciliteiten in Europa sluiten

© Vestas Wind Systems A/S

Vestas heeft vandaag aangekondigd dat het de productie in haar fabrieken in Lauchhammer in Duitsland; Viveiro in Spanje en Esbjerg in Denemarken wil stopzetten. De maatregelen zouden genomen worden om te kunnen voldoen aan de productie-eisen van Vestas’ veranderende productenportefeuille en om over een efficiënt bedrijfsmodel en een efficiënte productie te beschikken.

Tommy Rahbek Nielsen, Executive Vice President en COO van Vestas zegt over de maatregelen: “De huidige snelle energietransitie, de snelle introductie van nieuwe producten en de recente integratie van onze onshore- en offshore-activiteiten vereisen dat wij ons toeleveringsnetwerk en onze productiefaciliteiten verder uitbouwen en ontwikkelen.”

Duitsland

De fabriek van Vestas in Lauchhammer  in Duitsland zal naar verwachting eind dit jaar zijn productie voltooien. Deze fabriek is twee jaar geleden al begonnen met een inkrimping van de activiteiten. Er werden sindsdien nog een aantal bladen voor de V117- en V136-turbines geproduceerd. In de fabriek werken momenteel ongeveer 460 mensen. Vestas zegt de bladen voor de V117- en V136-turbines  vanuit zijn andere bladenfabrieken over de hele wereld te kunnen leveren.

Spanje

De Vestas-fabriek in Viveiro, Spanje, heeft ongeveer 115 mensen in dienst die generatoren voor het 2 MW onshore-platform en regelpanelen voor de V164 offshore-turbine voor markten buiten Spanje produceren. Als gevolg van zowel de daling van de vraag naar het 2 MW-platform als de noodzaak om de offshore productie te optimaliseren, is het volgens Vestas niet langer houdbaar om de activiteiten in Viveiro voort te zetten. Op basis van de huidige plannen verwacht Vestas de productie in Viveiro eind 2021 te beëindigen.

Denemarken

Vestas verwacht de productie in de fabriek in Esbjerg in de eerste helft van 2022 te beëindigen. In deze fabriek werken ongeveer 75 mensen die stroomconversiemodules voor de offshore turbines V164 en V174 vervaardigen. Aangezien de vraag naar deze modules geleidelijk zal verschuiven naar markten hoofdzakelijk buiten Europa en geleverd zal worden via meer lokale productiefaciliteiten, verwacht Vestas zal de mogelijkheden onderzoeken om werknemers die momenteel in de fabriek in Esbjerg werken over te plaatsen naar andere Vestas-locaties in Denemarken.

Vestas blijft onshore en offshore windturbinecomponenten leveren aan zijn klanten vanuit 12 locaties in Europa. Het gaat hier om een combinatie van faciliteiten die eigendom zijn van Vestas en haar toeleveringspartners. Daarnaast speelt de service-activiteit van Vestas een belangrijke rol in zijn Europese aanwezigheid, die in Duitsland, Spanje en Denemarken samen meer dan 19 GW in onderhoud heeft.

“Hoewel Vestas een sterke voetafdruk in Europa zal behouden wat betreft productie- en serviceactiviteiten, is het altijd moeilijk om beslissingen te nemen die negatieve gevolgen hebben voor onze goede, hardwerkende collega’s bij Vestas. Ik wil benadrukken dat wij alles in het werk zullen stellen om de mogelijkheden te onderzoeken om onze collega’s, die helaas getroffen zullen worden door de productiestop in onze fabrieken in Lauchhammer, Viveiro en Esbjerg, elders te huisvesten”, aldus Rahbek Nielsen.

De totale kosten van deze aanpassing zullen afhangen van bijzonderheden met betrekking tot bijvoorbeeld het resultaat van onderhandelingen met ondernemingsraden, de verkoop van gebouwen en dergelijke. De totale kosten worden geboekt als bijzondere posten in verband met de integratie van de offshore activiteiten en zullen in het derde kwartaal van 2021 worden opgenomen.

Tags: ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.