Volksmolen draait succesvol eerste jaar

| 20 november 2020

Op 1 november 2020 draaide de Volksmolen, een door de gemeenschap gefinancierde turbine in Windpark Zijpe, vlakbij Burgervlotbrug, precies een jaar. De turbine produceerde het afgelopen jaar 20% meer dan verwacht, zo meldt turbineleverancier Wind Energy Solutions (WES).

Windpark Zijpe ligt in de provincie Noord-Holland en omvat 8 Lagerweij turbines windturbines die sinds 1992 in bedrijf zijn en sinds 1 jaar 1 WES turbine. De eigenaar van het windpark is de coöperatie Kennemerwind.

WES zette samen met Kennemerwind het ‘Volksmolen-project’ op om één van de drie stationaire turbines te vervangen door middel van burgerparticipatie. De lokale gemeenschap uit onder meer Burgerbrug, Schoorl, Bergen, Groet, Petten, Koedijk en Warmenhuizen kreeg de mogelijkheid om mee te doen door zogenaamde ‘Windshares’ aan te schaffen.

Postcoderoosregeling
De financiële participatie is mogelijk gemaakt door de ‘Postcoderoosregeling’, een stimuleringsmaatregel van de Nederlandse overheid, waarbij de leden voor een periode van 15 jaar zijn vrijgesteld van de energiebelasting op lokaal geproduceerde elektriciteit. Meer dan 50 leden namen deel, van wie de meeste burgers zijn plus enkele bedrijven.

20 procent meer dan verwacht
De turbine voltooide niet alleen het eerste jaar met succes, deze produceerde ook meer dan verwacht. De turbine zou naar verwachting een jaarlijkse productie van 180.000 kWh hebben. Onder andere door een aantal zeer goede windmaanden produceerde het na 1 jaar 215.000 kWh, aldus WES.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Kleine Windmolens, Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.