Wethouder Amsterdam stapt rechter om afdwingen extra windturbines

| 20 september 2016

De Amsterdamse wethouder voor duurzaamheid (Abdeluheb Choho) stapt naar de rechter om af te dwingen dat de gemeente Amsterdam extra windmolens gaat plaatsen.

“Wij willen in de gemeente snel aan de slag met de realisatie van duurzame energieproductie met extra windmolens”, zegt Choho, die in de stad ongeveer 25 windmolens wil plaatsen, vooral in het havengebied. Maar de provincie wil er slechts een handjevol. Volgens de wethouder staat de provinciale bureaucratie de noodzakelijke omslag naar duurzaamheid in de weg.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kwam gisteren met een tweejaarlijks rapport over de staat van het milieu. Volgens het PBL moet er veel meer gebeuren om de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, terug te brengen. Overgaan op duurzame energiebronnen en het sluiten van kolencentrales is niet genoeg, staat in het rapport.

Sectorhoofd Sector Klimaat, Lucht en Energie van het PBL, Pieter Boot: “Er is een extra inspanning nodig om te voldoen aan de eisen die het kabinet zichzelf in het Klimaatakkoord heeft gesteld. Om daaraan te voldoen moeten er vóór 2020, bovenop de nu al geplande windmolens, nog eens driehonderd extra windmolens op land gerealiseerd worden.”

Staatssecretaris Sharon Dijksma snapt die oproep: “Als we alle doelstellingen willen halen moeten we er echt een tandje bij zetten en dat gaan we ook zeker doen”, zei ze vandaag.

Klik hier voor uitzending NOS/Nieuwsuur

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.