Windcombinatie Dura Vermeer-GMB rondt bouw windturbinefundaties in Zeewolde af

| 20 juli 2021
Windcombinatie Dura-GMB rondt windturbinefundatie bouw af in Zeewolde

© GMB

Windcombinatie Dura Vermeer-GMB heeft gisteren de laatste betonstort gedaan van in totaal 91 windturbinefundaties in Zeewolde voor zijn klanten Windpark Zeewolde, Eneco en Pure Energie. De fundaties zijn in acht maanden gerealiseerd. Dat is drie maanden eerder dan gepland.

In totaal is voor de 91 fundaties ruim 5.000 ton wapening en ruim 42.500 m3 beton verwerkt. Tijdens de piek van de bouw van de fundaties vonden wekelijks tien betonstorts plaats, dat komt neer op vijf complete fundaties per week, zo bericht GMB.

Mark Maatman, hoofduitvoerder: ‘Dit is een topprestatie met het hele team, inclusief de betrokken leveranciers en onderaannemers. Tijdens de piekmomenten hebben we veel gevraagd en maximaal gebruik gemaakt van de beschikbare capaciteit. Met elkaar hebben we ervoor gezorgd dat de treintjes op alle bouwstromen als een geoliede machine liepen.’ Benjamin van Kooten, uitvoerder, vult aan: ‘Het maakt mij trots dat we ook nog eens ruim drie maanden eerder dan gepland de laatste stort hebben gerealiseerd en dat het gelukt is om met iedereen in een record tempo het werk af te ronden.’

Drie opdrachtgevers

De activiteiten werden gedaan in opdracht van drie verschillende opdrachtgevers: Windpark Zeewolde BV met 83 windturbines, Eneco met vier windturbines en Pure Energie, tevens met vier windturbines. De windturbines worden allemaal door Vestas geleverd maar verschillen op sommige plekken in hoogte en vermogen.

Met de laatste betonstort komt er een einde aan de aanleg van de definitieve constructies van het project. Naast de fundaties heeft de windcombinatie ook de parkwegen, kraanopstelplaatsen en de parkbekabeling gerealiseerd. Komend jaar blijft Windcombinatie Dura Vermeer-GMB nog actief voor het aanleggen en weer opruimen van tijdelijke kraanopstelplaatsen en opslaglocaties.

De bouw van de turbines van Pure Energie was onlangs al afgerond. In Windpark Zeewolde is deze nog in volle gang. Onlangs werd de eerste turbine al wel in gebruik genomen. Alle 91 turbines worden aan een nieuw, door Windpark Zeewolde BV beheerd, transformatorstation gekoppeld.

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.