Windpark Klaverspoor als eerste windpark binnen het project Energie A16 geopend

| 20 april 2023
Vandaag is windpark Klaverspoor in de gemeente Moerdijk officieel geopend. Het windpark met 34 MW vermogen is een project van Vattenfall en is het eerste windpark binnen het project Energie A16 dat is geopend.

© Vatenfall/JLOUSBERG

Windpark Klaverspoor bestaat uit zes turbines van het type Nordex N149/5X met een ashoogte van 135 meter, tiphoogte van 210 meter en 75-meter lange bladen. De verwachte productie daarvan komt overeen met het verbruik van zo’n 30.000 Nederlandse huishoudens. Eind 2020 werd het startsein gegeven voor de bouw. De omgeving is vanaf het begin betrokken bij het ontwerp en de uitvoering van het windpark. Zo delen zij mee door middel van een burenregeling en afspraken over 25% lokaal eigendom, zo meldt Vattenfall.

De opening van het windpark werd verricht door gedeputeerde Noord-Brabant Anne-Marie Spierings en Gerard van Oostveen, hoofd ontwikkeling windparken Vattenfall Nederland.

© Vatenfall/JLOUSBERG

Gerard van Oostveen, hoofd ontwikkeling windparken Vattenfall Nederland: “We vinden de rol die de provincie Noord-Brabant heeft opgepakt een mooi voorbeeld voor andere plekken in Nederland. Door de regie te pakken over de verschillende projecten zorgt de provincie ervoor dat de omgeving optimaal wordt ingericht. Voor ons als initiatiefnemer is deze duidelijkheid en regie heel prettig. Door de goede samenwerking met de gemeenten Drimmelen en Moerdijk realiseren we hier een project waar de omgeving nauw bij betrokken is en brengen we fossielvrij leven binnen één generatie weer een stap dichterbij.”

Anne-Marie Spierings, gedeputeerde provincie Noord-Brabant: “Ik ben trots dat we vandaag windpark Klaverspoor hebben geopend. Dit windpark is een voorbeeld van goed overleg tussen de ontwikkelaar, de omwonenden, de gemeente en de provincie. Mede dankzij de inzet van Energiek Moerdijk is 25% van de windturbines in lokaal eigendom en delen alle inwoners mee. Dat maakt Energie A16 uniek in Nederland. Zo zetten we samen een belangrijke stap naar een duurzame toekomst.”

Met dit windpark draagt Vattenfall bij aan de ambitie van Noord-Brabant om in 2050 100% duurzame energie te gebruiken. Om deze ambitie te verwezenlijken bundelt de provincie onder andere 8 windparken onder de naam Energie A16. In totaal komen er 28 windturbines langs de A16 te staan.

Bron: Vattenfall

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.