Windparken Olsterwind en Zeebiestocht bereiken financial close

| 20 mei 2021

Windpark Olsterwind en Windpark Zeebiestocht bereiken financial close voor de bouw van 15 Nordex N163 windturbinesWindpark Olsterwind en Windpark Zeebiestocht hebben op 12 mei jongstleden de financiering voor de repowering van hun windparken afgerond. Hiermee kan begonnen worden met de bouw van in totaal 15 nieuwe windturbines die jaarlijks gezamenlijk ruim 300 miljoen kWh energie gaan opwekken. Er is al een begin gemaakt aan de demontage van de oude windturbines. De projecten maken deel uit van Windplan Groen.

Windparken Olsterwind en Zeebiestocht liggen in het noordoostelijke deel van de Flevopolder en vormen onderdeel van Windplan Groen, een plan voor 90 nieuwe windturbines met een totaal opgesteld vermogen van circa 500 MW. De repowering van Olsterwind en Zeebiestocht is, samen met de voorbereidingen voor de bouw van het onderstation tussen het Olsterpad en de Hoge Vaart, de eerste grote stap in het plan. Windpark Zeebiestocht is de jaren 2006 – 2007 gerealiseerd met 10 Enercon E70/2300 windturbines met 2,3 MW vermogen. Deze worden nu vervangen door 7 nieuwe meer vermogende turbines. De oude exemplaren krijgen een nieuw leven in Litouwen. De 10 Vestas V80 windturbines van Windpark Olsterwind aan de Olstertocht worden vervangen voor 8 nieuwe exemplaren.

Primeur voor Nordex N163 turbines in Nederland

De Duitse turbinebouwer Nordex levert de windturbines voor deze windparken. Het gaat om de Nordex N163, de doorontwikkeling van het Nordex Delta 4000 platform. Met deze turbine zet Nordex de volgende stap in de ontwikkeling van wind op land. De turbines beschikken over geavanceerde technieken om impact op de omgeving te minimaliseren en zijn daarbij bijzonder geschikt voor het windklimaat in de Flevopolder. Dit is dan ook de eerste plek in Nederland waar deze turbines gebouwd gaan worden.

De eerste stap in de bouwwerkzaamheden is het verwijderen van de bestaande windturbines welke in het buitenland een tweede leven krijgen. De activiteiten hiervoor zijn al begonnen. Met behulp van de materialen van de oude funderingen worden de nieuwe kraanopstelplaatsen en funderingen aangelegd. Medio 2022 zal de bouw van de windturbines van start gaan. In 2023 zullen de windparken in bedrijf gesteld worden.

De initiatiefnemers

De ontwikkelaars van beide parken zijn gedreven agrariërs en omwonenden met een passie voor windenergie. Het motto is: een windpark gebouwd door mensen, voor mensen. Zeebiestocht en Olsterwind produceren beide al ruim 15 jaar duurzame windenergie in hun eigen omgeving. Al eerder sloegen de ontwikkelaars de handen ineen en ook de bouw van de nieuwe turbines wordt in gezamenlijkheid opgepakt.

Topwind Consultancy

Begin 2020 hebben Olsterwind en Zeebiestocht de expertise van Topwind Consultancy ingeschakeld voor het aanbesteden, contracteren en financieren van de windparken. Recent hebben partijen besloten om ook het management van de bouwfase bij Topwind onder te brengen. Topwind begeleidt initiatiefnemers bij de inkoop en het bouwmanagement van energieprojecten. In de operationele fase biedt Topwind diensten voor het beheer en optimalisatie van de assets, prestaties, contracten en financiën.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.