80 bedrijven investeren in innovatieve technologien w.o. windenergie

| 21 november 2014

Tachtig bedrijven (w.o. Philips, DSM en Royal HaskoningDHV) investeren en het bestuur van Technologie-stichting STW geven groen licht aan 6 onderzoeksprogramma die moeten leiden tot innovatieve technologieën.
De programma’s richten zich op de ontwikkeling van:

-zuinige ledverlichting voor de glastuinbouw,
-goedkopere windenergie,
-een nieuw type nanoreactor,
-slimme energienetwerken,
-een nieuwe methode om kankertherapie te volgen en
-microbiologische omgevingen van planten.

De onderzoeksvoorstellen zijn de winnaars van het competitieprogramma Perspectief voor de topsectoren. De jaarlijkse competitie daagt wetenschappers uit samenwerkingsverbanden aan te gaan met private partijen, om gemeenschappelijk innovatief onderzoek op te zetten dat aansluit bij de topsectoren.

‘Voor Perspectief-programma’s zoeken onderzoekers en het bedrijfsleven elkaar actief op, om gezamenlijk technologische doorbraken te realiseren’, zegt Perspectief-coördinator Anke Stekelenburg. ‘De forse investering vanuit het bedrijfsleven geeft aan dat private partijen graag aansluiten bij de academische wereld.’ Eerdere Perspectief-programma’s hebben geleid tot een meetnetwerk rondom de Zandmotor en het consortium GenBiotics, dat met genetisch onderzoek nieuwe antibiotica opspoort.

STW ontving in totaal 41 onderzoeksinitiatieven. De zes voorstellen die als beste zijn beoordeeld, ontvangen een subsidie die varieert van €2 miljoen tot €4 miljoen. De gehonoreerde onderzoeksprogramma’s vormen een opleidingsplaats voor in totaal 46 promovendi, 18 postdocs en 19 technisch assistenten.

Errichtung einer Senvion 6M im Offshore-Windparks Nordsee Ost

Lees meer

Bron: STV

Tags: , , , , ,

Category: Electriciteit, Groene energie, Offshore Windparken, Offshore windparken, Onshore windparken, Onshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.