Bouwen offshore windmolens is niet slecht voor vissen

| 21 oktober 2014

Uit een onderzoek van het Belgische Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) samen met de Universiteit van Gent en het Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen blijkt dat het plaatsen van funderingspalen voor offshore windparken met veel geluid gepaard gaat. Dit heeft echter geen negatieve effecten op vissen.

De wetenschappers onderzochten dit door een kooi met vissen 60 tot 120 dagen oude zeebaarzen op 45 m van de in aanbouw zijnde windturbine te plaatsen. Het geluid 210 decibels kregen de vissen om hun ‘oren’. De resultaten werden vergeleken met vissen die niet werden blootgesteld aan deze decibels.

En wat bleek….Vissen sterven niet door het harde hei-geluid. Eerder onderzoek toonde aan dat windmolens op zichzelf een positief effect hebben bij het herstellen van flora & fauna op de Zeebodem. Rotsblokken kunnen als kunstmatig rif fungeren waar vissoorten zich door aangetrokken voelen.

VISSEN

Bron: ILVO

Tags: , , , , ,

Category: Electriciteit, Groene energie, Offshore Windparken, Onshore windparken, Rotorblad, Windenergie, Windmolens, Windturbines

Reacties zijn gesloten.