Damen zet in op drijvende offshore wind

| 21 september 2022
Damen zet in op drijvende offshore wind

© Damen Shipyards

Damen Shipyards is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe klasse schip die geschikt is voor de uitrol van grootschalige, drijvende offshore windturbines (FOWT).

Gezien de omvang van de turbines en de diepte van het water waarin zij zullen worden geplaatst, zullen voor deze FOWT’s kettingen en ankers van ongekende afmetingen nodig zijn. Volgens Damen blijkt uit onderzoek dat voor elke FOWT drie tot zes ankers nodig zijn, waarbij de kettingdiameter toeneemt van 152 mm voor een grote offshorestructuur tot meer dan 220 mm.

Hoewel de verankeringstechnologieën grotendeels hetzelfde zullen blijven, zullen de schepen die nodig zijn om ze te hanteren veel groter moeten zijn dan de huidige ankerbehandelingsschepen. En gezien de verwachte groei in vraag zullen deze ook uitzonderlijk efficiënt moeten zijn.

In samenwerking met leveranciers en scheepsexploitanten werkt Damen nu aan een nieuwe klasse die in deze behoefte kan voorzien. Als geïntegreerde R&D-, ontwerp-, engineering- en scheepsbouwgroep beschikt zij over alle middelen om deze uitdaging aan te gaan.

Volgens Damen is er nog veel werk te verzetten maar is de eerste feedback van ankerbehandelingsspecialisten positief. De scheepsbouwer is ook in gesprek met andere leveranciers over nieuwe deksystemen die het laden van ketting, synthetisch touw, staaldraad, klompgewichten en andere mogelijke troscomponenten in de haven kunnen versnellen met behoud van veiligheid, een belangrijke overweging gezien de afmetingen en gewichten die worden overwogen.

Damen’s Offshore Construction faciliteit in Damen Shipyards Mangalia, Roemenië, zal tevens een rol spelen in de ontwikkeling van de drijvende offshore windmarkt. De faciliteit is met name goed gepositioneerd en uitgerust om het grote aantal drijvende funderingen te produceren waarop de turbines zullen worden gemonteerd.

“Er zijn veel variabelen met betrekking tot het nieuwe scheepsconcept die nog moeten worden beoordeeld en onderzocht, niet in de laatste plaats de uiteindelijke aard van de FOWT-aanlegsystemen”, zegt Wijtze van der Leij, Business Development Manager Offshore Wind van Damen. “Als grotere aantallen lichtere ankers en kettingen per turbine superieur worden bevonden aan minder maar grotere, zal het scheepsontwerp dienovereenkomstig worden aangepast. Maar wat de uitkomst ook is, een snelle groei in de offshore windturbinesector staat voor de deur en bij Damen werken we nu hard aan de oplossingen die die groei zullen ondersteunen op een manier die zowel economisch als duurzaam is.” (vertaling uit Engels)

Scheepsserie voor inzet in hernieuwbare energiesector

Het nieuwe schip is het laatste in een lange reeks van innovatieve schepen die door Damen zijn ontworpen en gebouwd voor de offshore hernieuwbare energiesector. Recente toevoegingen zijn de Service Operations Vessel (SOV) serie met walk-to-work mogelijkheid voor efficiënt onderhoud van offshore installaties, en de nieuwe Fast Crew Supplier (FCS) 7011 voor snelle en comfortabele overplaatsingen van de bemanning. Bron: Damen

Tags: , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.