Deense windstroom bespaart 400+ miljoen p.jr

| 21 december 2006

Euro 21 december 2006 Windenergie blijkt in Denemarken een prijsdrukkend effect te hebben op de stroomprijs op de Scandinavische energiebeurs Nordpool. Dat blijkt uit een vorige maand gepubliceerd onderzoek door universiteiten, het Energieministerie, onderzoeksbureau Risø en de Deense windenergieorganisatie DWIA. 

De hoogte van de besparing hangt af van de vraag naar elektriciteit, het vraagpatroon, het windaanbod, het opgestelde windvermogen, waterkrachtreserves en transportcapaciteit. Al die factoren zijn voor het jaar 2005 gesimuleerd en vergeleken met het prijsverloop op de beurs. Er bleek een totale besparing op de elektriciteitsprijs van jaarlijks 130 miljoen Euro.

De opwekking van de windstroom kostte aan subsidies 190 miljoen Euro. De waarde van het geëxporteerde gedeelte windstroom naar Noorwegen en Zweden werd niet onderzocht maar ook op ca. 130 miljoen Euro geschat. Voor 2006 wordt verwacht dat de besparing aanzienlijk hoger zal zijn dan de subsidies omdat steeds meer windturbines uit de subsidieperiode lopen en omdat de marktprijs voor energie nog steeds stijgt, waardoor het aandeel subsidie ook relatief daalt.

Een paar maand eerder werden dezelfde effecten van windstroom op de prijsvorming al gedocumenteerd in Duitsland. Zie hieronder bij Windstroom verlaagt stroomprijs.

Category: Kosten en Baten

Reacties zijn gesloten.