Drechtse Wind wil snel besluit over locaties windmolens

| 21 augustus 2015

Drechtse Wind, een coöperatie voor en door inwoners van de Drechtsteden, is ontevreden over het trage tempo waarmee de gemeenten een besluit neemt over de locaties voor windmolens. Zij roept met een comité van aanbeveling de colleges van B & W in de Drechtsteden op om vaart te maken. ,,Wij zijn al drie jaar bezig met de voorbereiding voor eigen molens en willen daadwerkelijk aan de slag,” zegt voorzitter Jan de Keizer.

Twee jaar geleden stemde de gemeenteraad van Dordrecht in met de komst van windmolens onder voorwaarde dat burgers kunnen participeren. In oktober vorig jaar heeft de gemeente bewonersbijeenkomsten gehouden, waarbij duidelijk werd dat er geen bezwaar leeft tegen windturbines op de locaties Duivelseiland, Krabbepolder en Dordtse Kil IV. Begin dit jaar zou een collegebesluit over de definitieve locatie volgen en zou de gemeenteraad zich kunnen uitspreken.

Tot nu toe ligt er echter nog geen voorstel van burgemeester en wethouders. ,,We maken ons zorgen over de voortgang van dit actuele dossier. De gemeente wilde dat in 2015 3 procent van de verbruikte energie duurzaam is opgewekt en volgens het landelijk Energieakkoord moet dat over 5 jaar 14 procent zijn. Het zou mooi zijn als de gemeente de eigen ambities serieus neemt.”

Ook in Zwijndrecht is onduidelijk wanneer er een definitief besluit volgt over een windmolenlocatie op industrieterrein Groote Lindt.

Uit onderzoek van het eigen Onderzoekscentrum Drechtsteden blijkt een meerderheid is voor windenergie en dat 6 van de 10 voorstanders het belangrijk vinden om mee te kunnen doen en meebeslissen over de bouw en delen in de opbrengst van windmolens. De Keizer: ,,Kortom, voldoende aanleiding om snel de procedures te starten zodat wij een eigen windmolen, voor en door Dordtenaren kunnen bouwen.”

Mocht de gemeente voor januari 2016 geen locatie aanwijzen, dan kan de provincie Zuid-Holland Drechtse Wind-molens in Dordrecht en Zwijndrecht mogelijk maken. ,,Wij hopen dat dit niet nodig is en de gemeente snel een positief besluit neemt, zodat ook wij voort kunnen en Dordtse inwoners en bedrijven kunnen profiteren van eigen windenergie.”

 

Burgers kunnen voor de verklaring terecht op www.wijwillendrechtsewind.nl

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.