Eerste lading betonnen werkplatforms voor WP Fryslân aangekomen in Harlingen

| 21 september 2020

Aarsleff maakte dit weekend bekend dat de eerste load-out van de betonnen werkplatforms voor Windpark Fryslân heeft plaatsgevonden. De platforms worden de komende weken op de monopiles geplaatst.

Aarsleff BIZ Sp. z o.o. kreeg eind 2019 het contract voor de productie en levering van de platforms. Elk platform weegt zo’n 76 ton. Ze worden vervaardigd in de gecertificeerde fabriek van Aarsleff in Świnoujście, Polen. De Nederlandse rederij Spliethoff is verantwoordelijk voor het transport van de platforms vanuit Polen naar Kraanverhuur Transport Friesland in Harlingen. De levering vindt plaats in vier zendingen. Spliethoff maakt gebruik van haar H-type schepen. De eerste badge werd vervoerd op het vrachtschip ‘Humbergracht’.

Monopile installatie in volle gang
Afgelopen donderdag, 17 september, was de pers uitgenodigd voor een boottocht naar de bouwsite van het windpark in het Friese deel van het IJsselmeer, ten zuiden van de Afsluitdijk. Die dag waren de voorbereidingen getroffen voor de installatie van de 11e monopile. Op 7 september 2020 is de eerste monopile geplaatst. De vaartocht gaf een goed beeld van de complexiteit van het installatieproces in het IJsselmeer waar door de lage waterdieptes en smalle sluizen geen conventionele installatieschepen kunnen worden ingezet.

Er zijn meerdere schepen nodig om de installatiewerkzaamheden uit te voeren en te ondersteunen. De monopiles worden geplaatst door de Sarens Socker Pitch (SSP). De monopiles worden door Spliethoff naar het SSP vervoerd met behulp van de 3 vrachtschepen Lady Amalia Delfzijl, Lady Anne Beau en de Lady Alida Bruinisse. De Triton wordt gebruikt om te helpen bij het up-enden van de monopiles zodat de grote Sarens kraan aan boord van de SSP de monopile kan installeren. Lees meer over dit project in de volgende editie van Wind Energy Magazine.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.