Eerste turbine Windpark Zeewolde feestelijk in gebruik genomen

| 21 juni 2021

Windpark Zeewolde levert eerste stroomVandaag werd de eerste windturbine van Windpark Zeewolde feestelijk in gebruik genomen door gedeputeerde Fackeldey, wethouder De Jonge van Zeewolde en de initiatiefnemers van het windpark. De bouw van het park loopt volgens planning en de overige 82 turbines zullen de komende maanden volgen. Vanaf het najaar van 2022 draait het windpark op vol vermogen.

De 83 windturbines vervangen de meer dan 200 huidige windturbines die verspreid staan over het gebied. Met deze zogenaamde repowering wordt het totale vermogen straks 2,5 keer zo groot.

Grootste windpark op land

De turbines worden geleverd door de Deense turbinefabrikant Vestas. De tiphoogte van de turbines  varieert van 140 tot 220 meter hoog. De vandaag in gebruik genomen windturbine staat langs de Vogelweg en heeft een tiphoogte van 150 meter. De jaarlijkse stroomproductie van deze turbine is gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 4000 huishoudens.

De hoogste turbines komen langs de A27 (tiphoogte van 220 meter) en langs de A6. Het vermogen per turbine is gemiddeld 3,9 MW en het totale vermogen van het park is 320 MW. Het windpark levert een equivalent van 280.000 huishoudens per jaar aan groene stroom en wordt het grootste windpark op land.

Gebiedsinitiatief

De windturbine werd in bedrijf gesteld door middel van het ceremonieel doorknippen van een lint met enorme scharen die door jonge boeren op 3 trekkers naar de locatie werden gebracht. “Dit is een echte mijlpaal “ aldus Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, directeur van Windpark Zeewolde. “We bouwen hier een uniek gebiedsinitiatief qua grootte en draagvlak. De huidige 220 windturbines in het gebied worden vervangen door 83 grotere, moderne windturbines. Het project is van ruim 200 boeren, bewoners en moleneigenaren. Iedereen in het gebied kon meedoen en meer dan 90% deed het. Deze eerste turbine is een bewijs dat een groot en echt gebiedsinitiatief kan en werkt.”

“We zijn er trots op dat we aan het innovatieve 320 MW windpark van Zeewolde kunnen leveren en zijn verheugd dat we de eerste turbine hebben geïnstalleerd. Deze produceert nu stroom voor het Nederlandse net”, aldus Guido Hinrichs, Vice President, Construction, Onshore bij Vestas Northern & Centraal Europa. “Onze prioriteit is nu om ervoor te zorgen dat de resterende 82 Vestas-turbines veilig en op tijd worden geïnstalleerd. Vervolgens zullen we Windpark Zeewolde de komende 20 jaar ondersteunen en daarmee de meer dan 200 lokale boeren, bewoners en ondernemers. Want zij zijn gezamenlijk eigenaar van het project. Dit is een belangrijk project voor Nederland en Vestas is verheugd om hierbij betrokken te zijn.”   Bron: Windpark Zeewolde

In de september-editie van Windpowernl magazine (voorheen Wind Energy Magazine) komt een uitgebreid interview over het windpark. 

Tags: , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.