Eerste windturbine Windpark Weert staat

| 21 december 2021
Eerste windturbine Windpark Weert staat

Bron: Weert Energie (Facebook)

Afgelopen weekend is de bouw van de eerste windturbine van Windpark Weert langs de snelweg A2 bij Weert afgerond. In totaal komen er in dit windpark drie windturbines te staan. Samen zijn ze goed voor een jaarlijkse energieproductie van ruim 30.000 MWh.

Energiecoöperatie WeertEnergie en Eneco zijn de initiatiefnemers van Windpark Weert. Eerder dit jaar werd de financiering bereikt waardoor de bouw gestart kon worden.

Er is gekozen voor drie windturbines van de Duitse turbineleverancier Enercon. Deze hebben een ashoogte van 130 meter en een tiphoogte van 200 meter. Om de bladen op locatie te krijgen heeft Enercon gebruik gemaakt van de Bladelifter. Met deze Bladelifter kunnen ze het blad in de moeilijkere bochten liften en verticaal kantelen waar regulier vervoer niet mogelijk was geweest. Zie video hieronder voor een impressie.

Tekst gaat verder onder de video.

 

In januari 2022 worden de andere twee windturbines helemaal opgebouwd. Wanneer alles volgens planning verloopt worden de turbines in het eerste kwartaal van 2022 in bedrijf gesteld en zullen dan jaarlijks ruim 30.000 MWh opwekken.

Coöperatieve aanpak

WeertEnergie en Eneco hebben gekozen voor een coöperatieve aanpak bij de ontwikkeling van Windpark Weert. Daarbij is volgens de partijen zoveel mogelijk ingezet op betrokkenheid van lokale en regionale bedrijven bij de bouw. Zo zijn WATT Infra uit Geldrop en Kiggen uit Weert verantwoordelijk voor de civiele en elektrotechnische werken. Ook is er een Omgevingsfonds opgericht. Gedurende 15 jaar gaat van iedere opgewekte MWh één euro naar het Omgevingsfonds. In totaal gaat het om tussen de ca. 25.000 en 30.000 euro per jaar. Met dat geld kunnen duurzame en maatschappelijk verantwoorde projecten van omwonenden in de omgeving worden gefinancierd.

Online meekijken met de bouw

Op 7 januari is het mogelijk om van 19.00 tot 20.00 uur online mee te kijken bij de bouw van Windpark Weert. Bron: Windpark Weert

Tags: , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.