Eneco sluit zich aan bij Amsterdam IJmuiden Offshore Ports

| 21 september 2020

Eneco Luchterduinen OWP © Eneco

In 2023 staat het offshore windpark Hollandse Kust (noord) gepland om in gebruik genomen te worden door het ontwikkelconsortium CrossWind. Eneco, een van de partners in dit consortium, heeft zich onlangs aangesloten bij de vereniging Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) om zo de samenwerking te zoeken met regionale spelers in voorbereiding op het toekomstige windpark.

Eneco won in juli dit jaar samen met Shell de tender voor het Hollandse Kust (noord) offshore windparkgebied dat op 18,5 kilometer van de Nederlandse kust bij Egmond aan Zee ligt. Het windpark zal een geïnstalleerd vermogen van in totaal 759 MW hebben. In totaal 69 Siemens Gamesa windturbines met een vermogen van 11 MW zullen ten minste 3,3 TWh per jaar leveren.

Ruben Dijkstra, directeur Offshore Wind: “Eneco werkte al veelvuldig samen met AYOP voor verschillende offshore windparken. Nu we, als onderdeel van CrossWind, op korte termijn starten met de realisatie van windpark Hollandse Kust Noord, willen we onze samenwerking vanuit Eneco met de regio verder bestendigen. Dat doen we nu met het lidmaatschap van AYOP, zodat we met wederzijds vertrouwen een intensieve samenwerking kunnen starten.”

De meer dan 85 leden van AYOP kunnen op verschillende manieren van toegevoegde waarde zijn in de bouw en het onderhoud van windmolenparken, zoals bij het in kaart brengen van de zeebodem en de op- en overslag van rotorbladen, kabels en turbines. Daarnaast kunnen partners van AYOP ook ondersteunen in het verplaatsen van medewerkers naar het werkgebied, maar ook in het vinden van gekwalificeerd personeel.

Naast het nog te bouwen windpark wil Eneco ook de samenwerking met regionale spelers opzoeken voor het onderhoud en de exploitatie van haar bestaande windparken. Eneco Wind is al in IJmuiden gevestigd met een onderhoudsbasis voor de offshore windparken Eneco Luchterduinen en Prinses Amaliawindpark. Op land is Eneco Wind actief met de ontwikkeling van een nieuw project windpark Spuisluis, langs het Noordzeekanaal en zijn ze samen met Port of Amsterdam eigenaar van windpark Afrikahaven in het Westelijke havengebied.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.