Gedeeld, inclusief leiderschap als voorwaarde voor een succesvolle energietransitie
Op vrijdag 17 maart vond bij de Erasmus Universiteit Rotterdam de tweede editie plaats van het evenement Women Leading the Energy Transition, een evenement georganiseerd door 75inQ en Erasmus Centre for Women and Organisations (ECWO).
Op dit evenement komen organisaties en ervaren vrouwelijke energieprofessionals op leidinggevende posities bijeen met partners die het verschil kunnen maken. Er werd geluisterd naar elkaars ervaringen, geleerd waar de uitdagingen en belemmeringen liggen en er werden handvatten aangereikt om de transities waarin we ons bevinden gezamenlijk op te pakken.
En dat is nodig, want slechts 15 procent van de werknemers in de energiesectoren is vrouw. Op managementniveau is dit zelfs maar 8 procent. Dit laat zien dat er een duidelijke verandering nodig is, aangezien juist die vrouwen, en inclusie in het algemeen, kunnen bijdragen aan een meer stabiele en versnelde energietransitie, zo werd duidelijk tijdens de plenaire ochtendsessie.
Gedeeld, inclusief leiderschap
De energietransitie raakt ons allemaal en moet dus ook ons allemaal aangaan. De traditionele modellen van leiderschap, waarbij één persoon (voornamelijk man) aan de top staat die de lakens uitdeelt en de rest volgt, zoals overwegend te vinden in de fossiele energiesector, zijn nooit goed samengegaan met echte transformaties. Dit is wat Lilianne Ploumen duidelijk maakt, keynote spreker die dag. Transitie betekent verandering en verandering vereist dat we stoppen met dingen doen zoals we ze gewend zijn om te doen. Daar is een nieuw concept van leiderschap bij nodig, namelijk dat van gedeeld, inclusief leiderschap.
Bij inclusie gaat het erom dat er ruimte wordt gemaakt voor alle type personen, onafhankelijk van genderidentiteit, maar ook leeftijd, en de verschillende stijlen die zij bieden, legt dagvoorzitter Dorothy Grandia van ECWO uit.
En om inclusief te zijn, moet je ook uitnodigend zijn. Je kunt uitnodigend zijn als je leiderschap deelt, en daarom is het zo belangrijk dat de organisaties en bedrijven die midden in de energietransitie staan hier aanwezig zijn. Gedeeld leiderschap kent vele voordelen: zo word je onder andere als bedrijf meer innovatief, daarnaast verbeteren vrouwen binnen het management de kwaliteit van de gesprekken en wordt de collectieve intelligentie binnen het team vergroot.
Dit zal uiteindelijk leiden tot een snellere, eerlijkere en gelijkwaardige energietransitie. En niet alleen dat, maar het zorgt ook voor stabiliteit. En met tegenwoordig veel volatiliteit, onzekerheid en complexiteit in de wereld, hebben we een stabielere energietransitie nodig om die sneller te laten verlopen, benadrukt Dorothy Grandia.
Tom van Ginkel van Joulz, Ehssane Gounou van Greenchoice, en Dyonne Rietveld van Uniper, alle drie bedrijven die midden in de energietransitie staan, gingen vervolgens met het publiek in gesprek over hoe zij inclusie binnen het bedrijf ervaren en waar nog kansen voor verbetering liggen. In het middagprogramma konden bezoekers via workshops, Meet & Greets en coaching sessies aan de slag met praktische handvatten en werd er op individueel en persoonlijk vlak advies gegeven voor het omgaan met de uitdagingen die er nu liggen binnen de energietransitie.
De dag werd afgesloten door Coen de Ruiter, algemeen directeur van Greenchoice, die nog eens het belang van diversiteit en inclusie binnen een organisatie voor een succesvolle onderneming benadrukte. Hij vertelde daarbij dat hoewel het bedrijf hoog scoort op het gebied van diversiteit onder het personeelsbestand, dat er nog wel steeds sprake was van een glazen plafond voor vrouwen en dat het bedrijf daar nu hard aan werkt.
Women in Energy – 13 september 2024
Terwijl Women Leading the Energy Transition zich richt op betere toegang voor vrouwen tot managementposities, zijn er ook nog veel stappen te zetten om meer vrouwen op de overige arbeidsniveaus binnen de energietransitie te krijgen.
Tijdens de alweer derde editie van het Women in Energy (WIE) evenement, tevens georganiseerd door 75inQ, in samenwerking met Martine Witteveen en Blue Green Feather (uitgever van Windenergie-nieuws), wordt er juist gekeken naar de kansen voor starters en medior vrouwen. Waarom is hun aandeel nog steeds klein en de uitstroom zo groot? Wat kunnen werkgevers doen om deze groep beter te bereiken en uiteindelijk te behouden? Kom in gesprek!
Wil je Women in Energy 2024 bezoeken? Meld je aan voor 1 april met vroegboekkorting!
Wil je als werkgever bestaande barrières doorbreken? Word dan partner en ontmoet 150 vrouwelijke professionals in Den Haag.
Category: Energietransitie, Windenergie