Gelderland wil geen neodymium in windmolens

| 21 maart 2014

Gedeputeerde mw Traag (D66 Milieubeleid, Klimaat & Energie) van provinciale Staten van Gelderland wil van alle fabrikanten van windturbines een schriftelijke verklaring dat er geen Neodymium (metaal uit China) is verwerkt. Tevens wil zij in die verklaring verplichten de installatie af te breken als blijkt dat er wel Neodymium is verwerkt.

Door een schokkend rapport van de Groene Rekenkamer blijkt dat de winning van Neodymium wat in de generator wordt verwerkt een verwoestend effect heeft op de gezondheid van Chinese arbeiders waar het goedje gewonnen wordt. Neodymium wordt gescheiden van uraniumen thorium, twee radioactieve materialen. De stoffen worden na winning en verwerking van neodymium samen met andere giftige chemicaliën gedumpt in nauwelijks beschermde bassins en meren. Grondwater wordt besmet met radioactieve straling, de lucht bevat hoge concentraties giftige stoffen en planten, dieren en mensen worden dodelijk ziek.

neodymium

Lees meer

Rapport Groene Rekenkamer

Bron: Groene Rekenkamer

 

Tags: , , , , , ,

Category: Bedrijven, Beleggen, Electriciteit, Onshore windparken, Onshore windparken, Wereldwijd Windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.