Grootste offshore windpark ter wereld levert eerste stroom

| 21 december 2021
Grootste offshore windpark ter wereld levert eerste stroom

Copyright: Ørsted

Het offshore windpark Hornsea Two van Ørsted heeft haar eerste stroom geleverd aan het net. Het windpark dat 89 km uit de oostkust van het Verenigd Koninkrijk ligt is met een vermogen van 1,32 GW straks het grootste operationele offshore windpark ter wereld.

In het offshore windpark Hornsea Two komen 165 Siemens Gamesa SG 8.0-167 DD 8 MW windturbines met 8 MW vermogen te staan. De bouw van turbines is in volle gang. Na voltooiing zal de stroom van de 165 windturbines via 373 km arraykabels naar de in oktober geplaatste offshore substration (OSS) en het Reactive Compensation Station (RCS) worden overgebracht. Het offshore substation is op dit moment het grootste ter wereld. Vervolgens wordt de stroom via 390 km offshore- en 40 km onshore-exportkabels aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet, via het landstation in Killingholme.

Wanneer het windpark geheel operationeel is in 2022 zal het de titel ‘grootste operationele offshore windpark ter wereld’ overnemen van zusterproject Hornsea One. Samen zullen de twee projecten genoeg stroom kunnen leveren voor het equivalent van meer dan 2,3 miljoen huishoudens.

Hornsea Three & Hornsea Four

Twee andere projecten in de Hornsea-zone zijn ook in uitvoering: voor Hornsea Three is in december 2020 een ontwikkelingsvergunning verleend en voor Hornsea Four loopt momenteel het planningsproces. Gezamenlijk zouden de projecten een aanzienlijke bijdrage leveren aan de doelstelling van de Britse regering om in 2050 een energieneutraal elektriciteitsnet te realiseren. Bron: Ørsted

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd, Wereldwijd Windparken

Reacties zijn gesloten.