HSM, Smulders & Iv combi bouwen HVAC-infrastructuur voor Belgisch energie-eiland

| 21 juni 2024

De Belgische netbeheerder, Elia Transmission Belgium, heeft de contracten voor de HVAC-infrastructuur (High Voltage Alternating Current of wisselstroom) van het Prinses Elisabeth Eiland in het Belgische deel van de Noordzee toegewezen.

Deze contracten omvatten zowel de aanleg van 330 km aan HVAC-kabels als de bouw van HVAC-hoogspanningsstations op het kunstmatige eiland. Dit HVAC-systeem zal de eerste 2,1 GW windenergie uit de Prinses Elisabethzone bundelen en aan land brengen.

Twee consortia, één bestaande uit het Belgische bedrijf DEME en het Griekse Hellenic Cables en één bestaande uit het Belgische bedrijf Jan De Nul en het Koreaanse LS Cable & System, hebben de contracten voor de HVAC-kabels binnengehaald (beide voor 165 km).

Het contract voor de HVAC-hoogspanningsstations is toegekend aan het HSI-consortium, dat bestaat uit de Belgische firma Iemants (Smulders) en de Nederlandse bedrijven HSM offshore Energy en IV-Offshore & Energy. Het EPCIC-contract (Engineering, Procurement, Construction & Installation and Commissioning) omvat het verdere ontwerp en de bouw van 4 hoogspanningswisselstroomonderstations (2 x 1050 megawatt, 2 x 700 megawatt), een facilitaire module en een garage.

De contracten zijn een belangrijke stap in de realisatie van het Prinses Elisabeth Eiland. Het artificieel eiland bevindt zich op 45 km van de Belgische kust en is een wereldprimeur. Bron: Elia

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.