Huisman ontvangt order voor fit-for-purpose kadekraan voor Noorse haven

| 21 oktober 2020

© Huisman

Nederlandse kraanspecialist Huisman heeft een intentieverklaring getekend met de Noorse Wergeland Group en PSW Group voor de levering van een Skyhook kadekraan aan de Gulen Industrial Harbour in het westen van Noorwegen.

Volgens Huisman is de Skyhook de grootste wendbare kadekraan ter wereld. Het heeft een hijscapaciteit van 2.600 mt in normale configuratie en een ‘high lift’-modus met een super flyjib, tot 170 meter boven de waterlijn, wat de montage van de huidige en toekomstige offshore windturbine funderingen en componenten vergemakkelijkt. In september dit jaar heeft Huisman succesvol met de Skyhook kraan een aantal monopiles van 1.700 mt gehesen voor een lokaal windpark op haar faciliteit nabij Xiamen, China.

De kraan zal worden ingezet in de Gulen Industrial Harbour in Sogn og Fjordane, de basis van Wergeland en nabij PSW Group in Mongstad. De ligging maakt deze haven zowel gunstig voor offshore wind ambities in Noorwegen als aan de verdere olie- en gasontwikkelingen op het Noorse continentale plat. Het grote beschikbare oppervlak kan worden gebruikt als rangeerterrein voor windturbinecomponenten en funderingen. Als diepwaterhaven is het tevens geschikt voor de montage van drijvende windturbines; inclusief die op lange drijvende spar-funderingen.

Wergeland heeft de ambitie om de belangrijkste assemblagesite te worden voor de Noorse offshore windindustrie. Het Hywind Tampen drijvende offshore windproject met 11 Siemens Gamesa turbines van 8 MW moet dit gaan bevestigen. Gulen Industrial Harbour dient voor dit project als assemblagesite. Wergeland verkreeg de opdracht hiervoor in februari 2019 van een van de initiatiefnemers Equinor. Onlangs werd bekend gemaakt dat de bouwwerkzaamheden aan het drijvende windpark zijn begonnen.

Volgens Trygve Wergeland, CEO van Wergeland Base AS, zou tijdens het voorbereidende werk voor Hywind Tampen een aantal uitdagingen naar voren zijn gekomen op het gebied van logistiek en montage van grote offshore windturbines. Met de Skyhook kadekraan, samen met een droogdok dat momenteel in aanbouw is, moet de haven gereed zijn voor de grote windturbines.

Tags: , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.