Jan De Nul sluit sluit aan bij onderzeese interconnector-project tussen Egypte en Europa

| 21 november 2023

Jan de Nul Group maakte gisteren bekend dat het een financiële en technische studie zal uitvoeren voor het onderzeese interconnector-project tussen Egypte en Europa dat mogelijk meer dan 2 GW aan zonne-en windenergie uit Eqypte naar Europa kan transporteren. Het Belgische bedrijf zal ook mogelijk later participeren in de ontwikkeling van het exportproject.

Op 2 oktober 2023 bestelde Jan De Nul Group een nieuwe kabellegger, Fleeming Jenkin. Het schip is speciaal ontworpen om langere en zwaardere kabels te installeren in ultradiepe wateren tot 3.000 m. © Jan de Nul Group

Eind september bevestigde de Egyptische regering opnieuw haar plannen voor de aanleg van een onderzeese elektriciteitskabel met Europa, zodat elektriciteit uit Egyptische zonne- en windenergie-installaties de bredere Europese energiemarkt kan bevoorraden. Samen met andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is deze regio ’s werelds grootste potentieel voor zonne-energie.

De interconnector zal meer dan 2 Gigawatt aan zonne- en windenergie uit Egypte naar Europa transporteren via een onderzeese elektriciteitskabel van ongeveer 1.000 km lang. De huidige langste interconnectorkabel tussen Denemarken en Groot-Brittannië bedraagt 765km. Bovendien lopen de waterdieptes langsheen het kabeltraject op tot wel 3.000 m.

Financiële en technische studie

Vorige week heeft de Egyptische regering, vertegenwoordigd door de Egyptian Electricity Transmission Company (EETC), een mijlpaal akkoord ondertekend met Jan De Nul Group om de studie voor de aanleg van de onderzeese exportkabel aan te vatten.

Jan De Nul Group zal nu een financiële en technische studie uitvoeren met de uiteindelijke bedoeling om te participeren in de ontwikkeling van het exportproject. De studie omvat de financiering van het project, de productie van de groene stroom, de installatie en productie van de transmissiesystemen zoals de kabels, tot partners zoeken voor de aansluiting op de bestaande netten in Europa.

Philippe Hutse, Director Jan De Nul Offshore Energy bij Jan De Nul Group: “We zijn bijzonder opgetogen met de ondertekening van dit akkoord. Egypte erkent ons in onze expertise om steeds langere exportkabels op en in de zeebodem te installeren. Recent bestelden we een nieuw kabelinstallatieschip van de volgende generatie, de Fleeming Jenkin tweemaal zo groot als eender welk bestaand kabellegschip in de wereld. We bouwen dit schip voor dit type projecten: lange afstanden, grote dieptes. Iets waarin wij ons absoluut onderscheiden op de kabelinstallatiemarkt. Egypte is duidelijk een voortrekker voor het Afrikaanse continent in de energietransitie en wij kijken ernaar uit dit land daarin te ondersteunen.”

Verwachte start van de implementatie van het project is voorzien voor 2027.

Toenemende vraag naar intercontinentale verbindingen

De vraag naar intercontinentale verbindingen zal met de groeiende vraag naar groene energie wereldwijd alleen maar toenemen. Zo bestaan er al kabelverbindingen tussen Marokko en Spanje, en lopen er ook plannen om Tunesië met Italië, en Marokko rechtstreeks met het Verenigd Koninkrijk te verbinden. Bron: Jan de Nul

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.