Koppeling E-netten Duitsland en Denemarken

| 21 november 2018

Offshore windparken worden via transformatorstations aan de nationale E-netten aangesloten. In de Oostzee is nu voor het eerst een koppeling gerealiseerd tussen de transformatorstations van twee offshore windparken van verschillende landen. Dat van de Duitse windpark Baltic2 en de Deense windpark Kriegers Flak.

Deze koppeling betekent dat ook het Duitse en het Deense E-net met elkaar gekoppeld zijn. Het zeegebied van het drielandenhoek van de Exclusieve Economische Zone tussen Zweden, Denemarken en Duitsland ligt ca. 35 km ten Noorden van het Duitse eiland Rügen.

Door de geringe waterdiepte is het een interessant gebied voor offshore windenergie. In het Duitse gedeelte is al sinds september 2015 het windpark Baltic2 operationeel met 80 Siemens windturbines van 3,6 MW vermogen, in totaal 288 MW. Aan de Deense kant is het windpark Kriegers Flak gepland met 70 Siemens/Gamesa windturbines van 8 MW vermogen, in totaal 560 MW.

Kriegers Flak zal 2021 operationeel zijn. Doordat de tranformator-station van Kriegers Flak al operationeel is was de koppeling met het windpark Baltic2 nu al mogelijk. Ook aan de Zweedse kant van de drielandenhoek is een windpark gepland maar die verkeerd nog in een vroege fase van ontwikkeling.

Bron: www.windbranche.de

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.