Laatste inkoopstations van Windpark Wieringermeer geschakeld

| 21 juli 2020

© Heijmans Bron: LinkedIn

Vorige week zijn de laatste 2 van in totaal 22 inkoopstations van Windpark Wieringermeer in de Wieringermeerpolder geschakeld. Hiermee kan de door 99 windturbines in het windpark geproduceerde elektriciteit het net op worden gebracht. Dit melde een vertegenwoordiger van Heijmans op social media afgelopen weekend.

Netbeheerder Liander is verantwoordelijk voor de aansluiting van het windpark op het landelijk net. Deze aansluiting bestaat uit de kabels van het windpark naar een nieuw gebouwd 150/20kV-transformatorstation in Middenmeer.

De uitvoering heeft Liander uitbesteed aan de Combinatie HPV, bestaande uit Heijmans, Pol Infratechniek en van Voskuilen die op hun beurt samen hebben gewerkt met onderaannemers als Combinatie Jimmink Kolhorn BV, Luinstra Watermanagement, Loonbedrijf Out BV en Van Schie.

De Combinatie HPV verkreeg het contract van Liander in januari 2018. Het betreft een Design & Construct contract, waarbij de combinatie onder andere verantwoordelijk is voor het ontwerp, de vergunningen, realisatie en het omgevingsmanagement.

In totaal is er over een lengte van 53 km voor 800 km aan 20 kV stroomkabels gelegd, 16,5 km gestuurde boringen uitgevoerd en 2.600.000 m3 grond verzet.

Uitbreiding elektriciteitsnet Kop van Noord
Omdat de capaciteit van het bestaande middenspanningsnet van 10-50kV in de Kop
van Noord-Holland ontoereikend was om de aansluiting van het windpark te faciliteren was het noodzakelijk om dit elektriciteitsnet uit te breiden. Deze uitbreiding omvatte onder andere de bouw van het nieuwe transformatorstation in Middenmeer, de aanleg van drie ontsluitende ondergrondse verbindingen naar naastliggende stations en aanpassingen van een aantal bestaande 150kV-stations.

Bouw Windpark Wieringermeer Vattenfall
Van de in totaal 99 windturbines die samen Windpark Wieringermeer vormen zijn er 82 in bezit van energiebedrijf Vattenfall. Volgens een woordvoerder van Vattenfall moeten er nu nog 15 windturbines geïnstalleerd worden. Het windpark zal eind dit jaar gereed zijn.

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.