Laatste turbine geplaatst in 443 MW Viking onshore windpark in het VK

| 21 augustus 2023

Eind vorige week is de laatste van in totaal 103 windturbines geïnstalleerd in het Viking onshore windpark op het centrale vasteland van Shetland in Schotland. Met 443 MW opgesteld vermogen is dit het grootste onshore windparken in het VK, wat betreft jaarlijkse elektriciteitsproductie.

Het Viking windpark bestaat uit 103 Vestas, type V117-4.2 MW turbines, elk geïnstalleerd in 4.3 MW power-optimized modus. Vestas heeft de windturbines geleverd, geïnstalleerd en in bedrijf gesteld en zal het windpark verder onderhouden op basis van een 30-jarige Active Output Management 5000 (AOM 5000) serviceovereenkomst. De order was destijds (in 2020) de grootste voor Vestas in Europa voor één onshore windpark.

De stroom die wordt opgewekt door het Viking windpark wordt aan het elektriciteitsnet geleverd via de 600 MW Shetland hoogspanningsverbinding (HVDC).Het windpark zal naar verwachting jaarlijks ongeveer 1,9 TWh produceren.

Het Viking Windpark is ontwikkeld als joint venture tussen SSE Renewables en de gemeenschap van Shetland. Sinds 2019 is het project volledig in handen van SSE, maar de gemeenschap behoudt een belang in de raad van bestuur en zal jaarlijks een financieel rendement ontvangen op haar investering zodra het windpark operationeel is. Het project verkreeg in 2012 al de vergunning maar werd vertraagd door rechtszaken. Bron: SSE Renewables

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.