Natuurclubs vrezen dode vogels door molens Urk

| 21 juli 2010
bron: AD

Natuurorganisaties vrezen dat de windmolenparken die in de Noordoostpolder voor de kust bij Urk moeten komen, schadelijk zijn voor de vogels in het gebied. De organisaties vinden dat de risico’s van windmolens in het IJsselmeer onvoldoende zijn onderzocht en roepen het rijk op eerst goed te kijken naar de effecten voor de natuur.

Uit onderzoek blijkt volgens Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer, Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer en Natuurmonumenten dat vogels tegen windmolens aanvliegen of op zoek moeten naar andere gebieden om te broeden en voedsel te verzamelen. De organisaties zeggen voor windenergie te zijn. Een eventuele plaatsing van een windmolenpark moet echter ook afhangen van de vraag of de schade voor de natuur groot is of niet, vinden zij.

Het IJsselmeer, waarin de vier grote windmolenparken moeten komen, is aangewezen als Natura 2000-gebied, betogen ze verder. Dit betekent dat de natuur in het gebied beschermd moet worden. Op verzoek van de Tweede Kamer worden rond Urk zeven windmolens minder geplaatst, vanwege het beschermde dorpsgezicht. Het windpark Noordoostpolder gaat nu 38 molens op land en 48 in het IJsselmeer tellen.

Samen kunnen deze apparaten 400.000 huishoudens van energie voorzien. Hiermee wordt dit het grootste windpark van Nederland. Het definitieve besluit wordt in het najaar verwacht.

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.