Ook Shell neemt deel aan Noorse offshore windenergie tenders

| 21 juni 2021

© NVE

Ook Shell is een samenwerkingsverband aangegaan om mee te dingen naar de ontwikkeling van offshore wind in Noorwegen. Het bedrijf werkt bij de deelname aan de twee huidige tenders samen met de Noorse energiebedrijven BKK en Lyse.

BKK en Lyse horen tot de grootste Noorse energiebedrijven die met behulp van waterkracht stroom opwekken. Daarnaast beheren zij lokale delen van het Noorse E-net.

De offshore windenergie tenders hebben betrekking op de zeegebieden Utsira Nord en Sørlige Nordsjø II. Utsira Nord is ca. 1.000 km2 groot en ligt in het noordwesten van Stavanger rond 45 km ten westen van de stad Haugesund. Gezien de waterdiepte is Utsira Nord uitsluitend geschikt voor windturbines met drijvende fundamenten.

Sørlige Nordsjø II is ca. 2 600 km2 groot en ligt ongeveer 225 km zuidwestelijk van de stad Kristiansand, vlak tegen de zeegrens met Denemarken aan. Dit zeegebied is geschikt voor windturbines met vaste en drijvende fundamenten. Beide zeegebieden hebben een gemeenschappelijke vermogenscapaciteit van 4,5 GW.

Beide tenders zijn sinds 1 januari 2021 open. De winnaar van de tenders zal in het eerste kwartaal 2022 bekend worden gemaakt. De partners krijgen te maken stevige concurrentie vanuit zowel Noorwegen zelf als het buitenland.

Tags: , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.